Rechter verbiedt motorclub Bandidos

De rechtbank in Utrecht heeft de Nederlandse tak van motorbende Bandidos MC woensdag verboden. 

Motorclub Bandidos wordt verboden, zo heeft de rechtbank in Utrecht besloten. Beeld anp
Motorclub Bandidos wordt verboden, zo heeft de rechtbank in Utrecht besloten.Beeld anp

De club, met afdelingen in Utrecht, Sittard en Nijmegen, is per direct illegaal. Het is de eerste, belangrijke slag die het Openbaar Ministerie wint in de pogingen meer 'outlaw motorcycle gangs' (OMG's) verboden te krijgen.

In 2009 stelden rechter en gerechtshoven het Openbaar Ministerie nog structureel in het ongelijk toen het om een civiel verbod van de Hells Angels had gevraagd.

De belangrijkste argumenten die justitie toen had aangevoerd, komen sterk overeen met de argumenten die de rechtbank van Utrecht nu wél gebruikt.

Ondertussen wordt het verweer verworpen dat geweld door individuele leden niet aan de club is toe te rekenen.

Openbare orde
De kans dat Nederlandse Bandidos, in navolging van de 'brothers' van de wereldwijde club, de openbare orde verstoren, vinden de rechters groot. Ook de Nederlandse club maakt zich volgens justitie schuldig aan drugshandel, wapenbezit, intimidatie en afpersing. Belangrijke strafzaken tegen individuele Bandidos daarover lopen nog, maar de civiele rechtbank wacht daarvan de uitkomsten niet af.

Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat de leiding van de Nederlandse Bandidos geweld aanstuurt, maar die 'staat het kennelijk wel toe', stelt de rechtbank.

Geweld
Geweld is een belangrijk onderdeel van de clubcultuur. Geweldplegers zijn gestimuleerd en beloond met hogere rangen en extra 'patches' op hun jasje. Insignes van de club propageren en verheerlijken geweld ook.

De rechtbank neemt aan dat de leider van de Nederlandse tak van de Bandidos, ex-Hells Angel Harrie Ramakers, zeggenschap heeft over alle Nederlandse Bandidos. Het Openbaar Ministerie zal het vonnis gretig aanhalen in de civiele procedures tegen andere Nederlandse 'OMG's' zoals de Hells Angels, Satudarah en No Surrender, die ze als bendes ziet en ook wil laten verbieden. In het regeerakkoord is bovendien een verbod op de criminele motorclubs aangekondigd.

Tot nu toe was pedofielenclub Martijn de bekendste club die recent is verboden. Eerder mocht de extreemrechtse CP'86 niet meer bestaan.

De Bandidos gaan waarschijnlijk in hoger beroep.

Lees ook: Wordt dit de genadeklap voor motorbendes?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden