Rechter verbiedt lawaaidemo tijdens dodenherdenking

De Utrechtse activist Rogier Meijerink mag geen luchtalarm af laten gaan voorafgaand de nationale dodenherdenking op de Dam. Ook het gebiedsverbod opgelegd aan Meijerink blijft van kracht.

Rick Plantinga
Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij komt aan bij de rechtbank Beeld anp
Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij komt aan bij de rechtbankBeeld anp

Dat oordeelde de rechtbank van Amsterdam donderdag in een kort geding. Meijerink zegt na afloop niet te luisteren naar een "koloniaal instituut" en toch naar de dam te gaan om te gaan schreeuwen. "Nu niet in groepsverband, maar individueel."

Meijerink, woordvoerder van de actiegroep Geen 4 Mei voor Mij, zag voor het begin van de rechtszaak al af van zijn voornemen om een lawaaidemonstratie te houden tijdens de nationale dodenherdenking.

Luchtalarm
Wel wilde hij een luchtalarm af laten gaan voorafgaand de dodenherdenking om vervolgens tijdens de herdenking in stilte de Dam te verlaten. Meijerink verwachtte zo'n honderd tot driehonderd mede-demonstranten.

"Het precieze aantal is lastig in te schatten," zegt Meijerink. "Facebook verwijdert constant het evenement."

De huidige herdenking is "racistisch en hypocriet," vindt Meijerink. Onder meer omdat er niet wordt stilgestaan bij de slachtoffers die het Nederlandse leger heeft gemaakt in Nederlands-Indië tijdens de politionele acties, en wel bij de "oorlogsmisdadigers" die de acties uitvoerden.

De advocaat van Meijerink, Emil Tamas, gaat in hoger beroep om een verandering van de herdenking te bewerkstelligen. Op de herdenking van vrijdag zal dit geen invloed hebben.

Vluchtelingen herdacht
De Utrechtse activist had al het voornemen om vorig jaar te demonstreren tijdens de Nationale Dodenherdenking. Maar toen was er ook een demonstratie gepland door de Amsterdamse dominee Rikko Voorberg, waarbij de vluchtelingen werden herdacht die waren omgekomen onderweg naar Europa.

Meijerink: "Beide demonstraties zouden elkaar kunnen bijten en daarom zag ik er destijds van af." De lawaaidemonstratie werd eerder al verboden door burgemeester Van Aartsen, hij oordeelde dat de demonstratie "onacceptabel en strafbaar" is.

Hij waarschuwde de organisatie het protest niet door te zetten. "Het recht op demonstratie is bijkans heilig in deze stad," refereerde Van Aartsen naar een uitspraak van zijn voorganger Eberhard van der Laan. "Maar de herdenking op 4 mei is een heilig moment. Dit voornemen is respectloos."

Damschreeuwer
AFC Maluku, een harde kern binnen Ajax die voornamelijk bestaat uit Molukkers, heeft aangegeven in te gaan grijpen op de Dam mocht er worden geschreeuwd. De Molukkers zijn kwaad omdat hiermee het eerbetoon aan hun opa's wordt verstoord, schrijft De Telegraaf.

Ook antiracisme-groepering Marron United zegt met honderd man aanwezig te zijn om ervoor te zorgen dat het tijdens de twee minuten stilte ook echt stil blijft.

In 2010 werd de dodenherdenking op de Dam verstoord toen tijdens de twee minuten stilte één man begon te schreeuwen. De 'Damschreeuwer' kreeg hiervoor zestien maanden celstraf, waarvan acht voorwaardelijk.

Lees ook: Politie alert op tegenacties lawaaiprotest Dam

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden