Rechter verbiedt dak Hotel Toren aan Keizersgracht

De vergunninghouders van Hotel Toren, Keizersgracht 164, een rijksmonument, mogen het dak niet veranderen. Ze wilden het doosvormig maken, maar de historische kap moet intact blijven.

Hotel The Toren op de Keizersgracht. Beeld Google Maps
Hotel The Toren op de Keizersgracht.Beeld Google Maps

Dit heeft de rechtbank bepaald. De bouwvergunning wordt afgewezen. Hotel Toren en zijn medestander stadsdeel Centrum kunnen nog naar de Raad van State. Daar dient al een geschil over een sloopvergunning.

De rechtszaken zijn aangespannen door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en buren van het hotel, die stellen dat Hotel Toren een monument vernielt. De ruzies dateren van 2002. Op de website van de VVAB beschrijft de vereniging een proces van 'illegaal slopen, verbouwen en renoveren'. Genoemd worden het inbouwen van twee hotelkamers in een monumentale zaal, het bebouwen van de binnenplaats met een keuken, het doorsnijden van het stucwerk van de gang met een glazen portaal en het plaatsen van airco's.

Compleet nieuwe verdieping toegevoegd
De rechter legt het accent op het feit het dat hotel en het stadsdeel zich onvoldoende hebben afgevraagd of een doosvormige verhoging het beeld van het pand - 'hoekaccenten en toonaangevende elementen' - ernstig verandert. De exploitanten stellen dat het stedelijke beeld niet door de beoogde bouwplan wordt aangetast. De huidige 'schijnkap' wordt vervangen door een kapverdieping die dertig centimeter hoger is dan de huidige nok. De nieuwe kap is geen zeventiende-de eeuwse kap, erkennen ze.

Hun visie krijgt steun van een bij de rechter ingebracht rapportage van Erik Mattie, architectuur-historicus van het stadsdeel en eigenaar van een commercieel bureau, M & MD. De VVAB stelt dat Hotel Toren gewoon een compleet nieuwe verdieping aan het gebouw toevoegt. Het pand wordt daarmee 2,40 meter hoger, zegt ze. Het gaat ook om 'twee wezensvreemde dakkapellen'.

De Commissie Welstand heeft - in het spoor van Bureau Monumenten en Archeologie - de plannen in februari 2012 afgewezen. Maar dat werd door Hotel Toren genegeerd. De VVAB klaagt dan ook dat Hotel Toren al uitgevoerde bouwplannen achteraf probeert te legaliseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden