Update

Rechter staat ov-stakingen in grote steden toe

Het openbaar vervoer in de steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag mag aanstaande woensdag buiten de spits gewoon staken. De rechtbanken in de grote steden hebben daar vanmiddag uitspraak over gedaan in het kort geding van de stadsvervoerders RET, GVB en HTM tegen de vakbonden.

Woensdag mogen de bussen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag buiten de spits in de garage blijven. Beeld anp

De stadsvervoerders wilden dat de rechters de aangekondigde stakingen in het openbaar vervoer, buiten de spits aanstaande woensdag, verboden. De partijen troffen elkaar vanochtend voor de verschillende rechtbanken.

De rechtbanken beslisten in het voordeel van de vakbonden. Dat betekent dat er woensdag vanaf de ochtendspits tot aan de avondspits geen trams, bussen en metro's rijden in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

De rechter in Rotterdam oordeelde dat de voorgenomen actie van RET niet onrechtmatig is. Dat had wel het geval kunnen zijn als de staking disproportioneel zou zijn, maar daarvan is volgens hem geen sprake.

Het kabinet wil het openbaar vervoer in de grote steden verplicht aanbesteden en tientallen miljoenen bezuinigen op het ov in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Volgens de bonden en het personeel van de vervoerders leidt deze combinatie van maatregelen tot een ernstige verschraling van het openbaar vervoer in de grote steden en meer onveiligheid voor de reizigers. Volgens de bonden verdwijnen door de maatregelen 3000 banen, waarvan 1000 in Rotterdam.

Voldoende gestaakt
De RET-directie is ook tegen de maatregelen, maar vindt dat er nu wel voldoende is gestaakt. De acties duperen de reizigers en tasten de financiële positie van het vervoersbedrijf aan. Een dag staken kost de RET 120.000 euro, zei de raadsman van de RET vandaag op de zitting. 'De staking is gericht tegen de overheid, maar keert zich tegen de RET.'

Protesteren
Bovendien meende de directie met de vakbonden de afspraak te hebben dat er woensdag niet zou worden gestaakt. De directie zou die dag wel een 'actiemetro' ter beschikking stellen om RET-werknemers naar Den Haag te vervoeren om daar voor het gebouw van de Tweede Kamer te protesteren.

Maar volgens de tegenpartij ging het niet om een afspraak maar om een voorstel, dat vervolgens door de achterban werd afgewezen. De rechter heeft deze kwestie niet meegenomen in zijn overwegingen omdat een kort geding er zich niet voor leent dit aspect verder uit te diepen.

De RET-directie zei in een reactie de uitspraak te betreuren en te accepteren. In overleg met de actievoerders gaat de directie er nu voor zorgen dat de staking ordelijk verloopt.

Publieksvriendelijke acties
Reizigersorganisatie Rover liet in een reactie weten dat het liever publieksvriendelijke acties ziet. 'We zijn het wel eens met het doel van de acties, de bezuinigingen door de minister tegengaan, maar we vinden staken te ver gaan. Uiteindelijk is de reiziger de dupe', aldus een zegsman.

Vakbond Abvakabo FNV liet in een reactie weten tevreden te zijn. 'We zijn niet blij, dat zijn we pas als de minister terugkeert op haar schreden', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden