Rechter: Saadia Ait-Taleb schuldig aan plichtsverzuim

De ontslagen Amsterdamse antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb heeft op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Volgens de rechtbank heeft zij zich daarmee schuldig gemaakt aan plichtsverzuim.

Saadia ait-Taleb ontkende eerder deze maand dat zij een relatie had gehad met een van haar opdrachtnemers Beeld Jitske Schols
Saadia ait-Taleb ontkende eerder deze maand dat zij een relatie had gehad met een van haar opdrachtnemersBeeld Jitske Schols

Met die uitspraak heeft de gemeente Amsterdam de zaak tegen Ait-Taleb echter nog niet gewonnen.

Eerst moet volgens de rechtbank maar eens duidelijk worden gemaakt dat Ait-Taleb zo zwaar over de schreef is gegaan dat meteen het zwaarste middel moest worden ingezet: strafontslag.

De rechtbank is daar nog niet zo zeker van, maar oordeelt wel dat het ontslagbesluit voorlopig niet hoeft te worden teruggedraaid in afwachting van een nader onderzoek.

Amoureuze relatie
De gemeente verdenkt Ait-Taleb ervan dat zij, zonder haar leidinggevenden daarvan op de hoogte te stellen, een amoureuze relatie onderhield met Saïd J., een man die door haar onder meer werd ingeschakeld om filmpjes te maken voor een geheime 'grijze campagne'.

Die campagne was bedoeld om via YouTube radicaliserende jongeren op andere gedachten te brengen.

Ait-Taleb beweert dat slechts sprake was van geflirt, maar volgens de rechtbank heeft de gemeente overtuigend aangetoond dat zakelijk en privé met elkaar verstrengeld zijn geraakt. Dat zou geen blijk geven van een professionele distantie die van haar mag worden verwacht.

Verjaardagen
Tussen opdrachtgever en opdrachtnemer kan wederzijdse sympathie ontstaan en tot op zekere hoogte een vertrouwensband, stelt de rechtbank. Maar in het geval van Ait-Taleb en Saïd J. ging dat veel verder. Zo bezochten zij samen verjaardagen en etentjes van vrienden en gingen zij twee keer (met anderen) op vakantie naar Turkije en Dubai.

Ait-Taleb heeft ook vanaf de computer van J. voor de gemeente gewerkt. Uit app-verkeer is gebleken dat Ait-Taleb J. jarenlang beschouwde als 'steun en toeverlaat' en dat haar leven 'eigenlijk altijd om zijn welzijn draaide'.

Onduidelijkheden
Volgens Ait-Taleb is het buiten alle proporties om haar hiervoor strafontslag op te leggen. Daarover doet de rechter nu nog geen uitspraak. Wel stelt de rechtbank alvast dat er nog veel onduidelijk is in het betoog van de gemeente. Zo kan niet worden vastgesteld of iemand schade heeft geleden door het plichtverzuim van Ait-Taleb.

Evenmin is duidelijk hoe het betalingsverkeer verliep. Een voormalige leidinggevende van Ait-Taleb heeft verklaard dat niets werd betaald zonder haar toestemming en zonder dat zij zich ervan had vergewist welk werk er voor het geld werd gedaan.


Lees ook: Saadia Ait-Taleb: 'Hoe ik ben behandeld heeft veel pijn gedaan'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden