Rechter: oprichters Marqt moeten hun aandelen afstaan

Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren van biosuper Marqt moeten hun aandelen in de wankelende ecosuper afstaan. Dat heeft de rechter donderdag besloten in een zaak die door de andere aandeelhouders van het bedrijf was aangespannen.

De Marqtvestiging bij het Rembrandtplein is sinds deze week dicht. Beeld ANP XTRA
De Marqtvestiging bij het Rembrandtplein is sinds deze week dicht.Beeld ANP XTRA

Triodos en investeerder Social Impact Ventures hebben hun belang in Marqt verkocht aan Udea, het moederbedrijf van ecomarktleider Ekoplaza. Maar Bollen en Beeren weigerden hun aandelen af te staan. De twee, die Marqt in 2005 opzetten, wilden met een tot nu onbekend gebleven investeerder de keten zelfstandig voortzetten.

Daar steekt de rechter nu een stokje voor. De voorzieningenrechter heeft donderdag in een kort geding beslist dat een deel van de aandeelhouders in Marqt, waaronder de oprichters, hun aandelen in Marqt aan Udea/Ekoplaza moet overdragen.

In juni 2019, kwamen de aandeelhouders gezamenlijk overeen dat een ‘exit’ zou moeten plaatsvinden, om de financiële positie van Marqt te verbeteren. Volgens de rechter hebben beide oprichters hun kans al gehad en biedt de overeenkomst voldoende juridische basis om de overdracht af te dwingen.

“We zijn teleurgesteld over deze uitspraak,” laten de oprichters Bolle en Beeren via een woordvoerder weten. “We krijgen op dit moment niet de mogelijkheid om ons bod voor Marqt te formaliseren. Dat blijft volgens ons het beste voorstel met duidelijke en concrete voordelen voor alle betrokkenen, zoals medewerkers, leveranciers en klanten. We beraden ons nog op verdere opties.”

Aandeelhoudersruzie

Ekoplaza was al langer in de race om Marqt, dat nooit winst heeft gemaakt sinds de oprichting in 2006. Met behulp van ING is daarnaast ook gesproken met supermarktketen Jumbo, maar die haakte vanwege de aandeelhoudersruzie af.

Het moederbedrijf van Ekoplaza zegt toe de keten vanuit Amsterdam in afgeslankte vorm overeind te houden als uitbater van kleinere eet- en drink winkels. Udea is naast Ekoplaza ook actief als groothandel voor zelfstandige natuurwinkels.

De Marqtvestiging bij het Rembrandtplein is sinds deze week dicht. Albert Heijn opent er dit najaar een eigen vestiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden