Rechter: notaris Slotervaartziekenhuis handelde onzorgvuldig

Een lichtpuntje voor de voormalig topvrouw van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak: de notaris die in 2013 de uitgifte begeleidde van extra aandelen in het ziekenhuis, waardoor het belang van Erbudaks kinderen verwaterde tot bijna nul, handelde onzorgvuldig.

Bas Soetenhorst
Aysel Erbudak Beeld GPD
Aysel ErbudakBeeld GPD

Dit heeft de de notariaatkamer, de tuchtrechter voor notarissen, vandaag bepaald in een zaak die was aangespannen door Erbudak. Notaris Niek Zaman van kantoor Loyens & Loeff krijgt een waarschuwing omdat hij niet heeft gehandeld 'als een zorgvuldig en onafhankelijk notaris'. Dat is een tik op de vingers van deze prominente notaris, tevens hoogleraar notarieel ondernemingsrecht in Utrecht. Erbudak hoopt dat de uitspraak helpt bij haar pogingen de aandelenemissie terug te draaien.

Zaman handelde destijds in opdracht van het Slotervaartziekenhuis en de toenmalige eigenaren, de familie Schram uit Beverwijk. Het ziekenhuis werd in 2006 overgenomen door vastgoedmiljonair Jan Schram. Hij maakte zijn zakenpartner Erbudak tot directeur. Na Schrams overlijden eind 2012 ontstond een machtsstrijd tussen de erfgenamen van Schram en Erbudak. Die droeg bij aan het ontslag van de ziekenhuisdirecteur in maart 2013. Vervolgens gaf het ziekenhuis extra aandelen uit.

Volgens de eigenaren was dat noodzakelijk om de financiele positie te verbeteren. De uitgifte torpedeerde de kansen van Erbudaks kinderen om de complete eigendom van het Slotervaart te verwerven. Zij bezaten een deel van de aandelen in het ziekenhuis. Na het overlijden van Jan Schram moest de familie Schram diens aandelen te koop aanbieden aan de kinderen. De aandelenemissie maakte dat zinloos en zette hen buitenspel.

Steun van betrokkenen
Als notaris van het ziekenhuis ging Zaman akkoord met de aandelenuitgifte, zonder te controleren of dit de positie van de overige aandeelhouders (Erbudaks kinderen) zou ondermijnen. Op de zitting beriep hij zich op het feit dat een trits aan betrokkenen de emissie steunde: de raad van bestuur van het Slotervaart, de raad van commissarissen, de ondernemingsraad en de Clientenraad.

De tuchtrechter erkent dat er haast was geboden bij de emissie vanwege de slechte financiële situatie van het ziekenhuis. Maar ook onder die omstandigheden had Zaman moeten nagaan of Erbudaks kinderen benadeeld konden worden. De uitspraak komt na enkele juridische nederlagen voor Erbudak. Zij moet ruim 4 miljoen euro terugbetalen aan de familie Schram en het Slotervaartziekenhuis. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke malversaties.

Sinds eind 2013 is het Slotervaartziekenhuis eigendom van zorgondernemer Loek Winter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden