Rechter: nachtopvang voor asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd krijgen. De Centrale Raad van Beroep (CRB), op dit vlak de hoogste bestuursrechter, bepaalde dat woensdag in een zaak die asielzoekers uit Amsterdam hadden aangespannen. Het gaat om 'sobere opvang' die geldt voor een aantal maanden.

Tijdelijke nachtopvang in Den Haag in 2012. Beeld anp
Tijdelijke nachtopvang in Den Haag in 2012.Beeld anp

In Amsterdam zelf is al zo'n regeling. Het belang van de uitspraak door de voorzieningenrechter is dat uitgeprocedeerde asielzoekers in andere plaatsen zich er nu op kunnen beroepen. Zij kunnen met de uitspraak in de hand hun eigen vraag om opvang kracht bij zetten.

Van de betrokkenen in Amsterdam verblijft een aantal in de Vluchtgarage, anderen leven op straat. Volgens de rechter is sprake van mensonwaardige omstandigheden.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie liet dinsdag nog weten dat hij niet van plan is om mensen zonder verblijfsstatus onmiddellijk van eten, kleding en onderdak te voorzien. Hij zei dat na een dringende oproep van een aantal mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties om dit voor Kerstmis te regelen.

VN-rapporteur Philip Alston noemde het schrijnend dat de Nederlands regering 'in deze donkere dagen voor kerst niet eens 0,01 procent van haar jaarlijkse begroting wil besteden aan hulp aan mensen die leven in absolute ellende en armoede.'

Het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR) bracht onlangs een advies uit waarin stond dat er sowieso basisopvang moet komen, ook al hebben mensen geen officiële status. Europese ministers gaan begin volgend jaar hierover overleggen en Teeven wacht dat af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden