Rechter mag medisch dossier opvragen voor tbs

De rechter mag voortaan de medische gegevens inzien van een verdachte die weigert mee te werken aan onderzoek naar zijn geestelijke vermogens.

Het Pieter Baan Centrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) in Utrecht. Beeld ANP
Het Pieter Baan Centrum (PBC), de psychiatrische observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) in Utrecht.Beeld ANP

Zo kan een verdachte minder gemakkelijk verhinderen dat de rechter hem tbs oplegt.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om het beroepsgeheim in zulke gevallen aan de kant te schuiven.

Dwarsbomen
Rechters zijn nu nog huiverig om verdachten die een beoordeling door psychiaters dwarsbomen, tbs op te leggen. De roep om dat voor rechters eenvoudiger te maken, klinkt sinds de moord op Anne Faber steeds luider.

De man die de verkrachting van en moord op deze studente heeft bekend, ontliep bij een eerdere veroordeling tbs door niet mee te werken aan psychiatrisch onderzoek.

Ook Philip O., de 27-jarige psychiatrisch patiënt die wordt verdacht van de dodelijke steekpartij in metro 53, weigerde mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Een flink deel van de Eerste Kamer aarzelde aanvankelijk om het medisch beroepsgeheim open te breken. Maar uiteindelijk stemde alleen de Partij voor de Dieren tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden