Rechter legt bom onder Amsterdams hotelbeleid

Met alle wapens uit het gemeentelijk hotelbeleid probeert stadsdeel Oost een shortstayhotel aan de Middenweg tegen te houden. Ten onrechte, oordeelt de rechtbank. De uitspraak legt een bom onder de hotelstop van de gemeente.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Toegegeven, in de rij statige herenhuizen aan de Middenweg springen ze er niet uit. Keurige woningen lijken het te zijn, twee huisjes met een puntdak, eentje met plat dak. Maar het is kantoorruimte, 'wonen met bedrijvigheid' aldus het kadaster. 'Gemengd gebruik' zegt het bestemmingsplan.

In 2002 kopen Cees Lustig en Chris van der Hoest de drie huisnummers om er een reclamebureau te vestigen dat werkt voor Douwe Egberts, Heineken en Akzo Nobel. Tot, zegt Lustig, twee crises het fundament wegslaan, klanten afhaken en het bureau noodgedwongen 'Frankendael Apartments' wordt.

Vergunningen
De vier kamers voor langblijvers beschikken keurig over de verplichte shortstayvergunningen. Er verblijven vooral gezinnen en zakenmensen, die in de buurt uit eten gaan, een boodschap doen of een fiets huren.

Het krijgt goede beoordelingen, zoals een 9 bij Booking.com. Maar in 2013 gaat de kurk op Amsterdam als hotelwalhalla. Frankendaels vergunningen blijken plots eindig: de gemeente wil ze na afloop niet meer verlengen.

Shorstay
Wie toch hotelgasten voor langere tijd wil huisvesten, wordt van overheidswege gestimuleerd een shortstayhotel te beginnen. Dat past beide zestigers wel.

De nog leegstaande reclameburelen bieden immers plek voor nog vier appartementen, nodig ook om de investeringen die samenhangen met het uitbaten van een hotel rond te krijgen.

Gedonder
En dan begint het gedonder. Stadsdeelambtenaren geven de ondernemers positieve signalen én de formele goedkeuring van de conceptvergunning. Maar achter hun rug ontstaat een ambtelijke en bestuurlijke mailwisseling met maar één doel: 'hoe dan ook, geen hotel'.

Het belangrijkste wapen daarbij is de 'hotelladder', de lijst met voorwaarden uit het gemeentelijk hotelbeleid waaraan een plan moet voldoen.

null Beeld JV/Het Parool
Beeld JV/Het Parool

Woongebied
Voorwaarden die onlangs zijn aangescherpt door het stadsbestuur. Zo is de Middenweg echt geen 'economische as'. De hotellocatie, op tien panden van lokale hotspot Café Elsa's is ook geen horecagebied - terwijl het in de horecanota van hetzelfde stadsdeel precies zo wordt aangewezen.

Dan weer ligt het hotel, buurman van park Frankendael, te dicht bij de Oosterbegraafplaats. De winkels zijn te ver weg. Er zijn geen toeristische attracties in de buurt. Er zitten geen publieke ruimtes in het plan.

En in een woongebied horen geen hotels - terwijl het stadsdeel even verderop enthousiast meewerkt aan de komst van een hotel in woonwijk Amsteldorp.

Iedereen bemoeit zich ermee, tot aan een regionale ballotagecommissie met de omineuze afkorting 'RAT' toe, waarin ook de gemeente Haarlemmermeer mag mee-oordelen dat 'Frankendael Apartments niets toevoegt aan de omgeving.'

Kostbare woonruimte
De rechters halen het allemaal onderuit. "Het is de rechtbank niet duidelijk waarom, gelet op de nabijheid van het centrum van Amsterdam en de luchthaven, een hotel op deze plek niet haalbaar zou zijn."

Ook het koningsstuk valt: dat het hotel kostbare woonruimte aan de stad onttrekt. De appartementen zijn alleen op papier woonruimte; een eis van dezelfde overheid die geen shortstayvergunningen aan kantoorruimte kan geven.

"Feitelijk zijn de appartementen nooit als woonruimte gebruikt," aldus de rechters.

Willekeur
Elk punt dat de rechtbank afschiet, is een kerf in de hotelladder. Hotel­beleid gaat volgens de uitspraak niet voor andere regels, wetten en voorschriften. En willekeur is uit den boze. "Uit interne mails blijkt dat de overheid hoe dan ook geen hotel wil op deze locatie en gezocht heeft naar argumenten om dit te onderbouwen."

De ambtenaren moeten de vergunning van de rechter vóór half juli opnieuw beoordelen en mogen daarbij de afgeschoten argumenten niet weer van stal halen.

Het stadsdeel laat weten het vonnis te bestuderen en zich te beraden over zowel de vergunningbeoordeling als een hoger beroep.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden