Rechter: Kinderen van IS-vrouwen moeten worden teruggehaald uit Syrië

De staat moet er alles aan doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen naar Nederland. Voor de IS-vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting. 

Vrouwen en kinderen in een kamp voor familieleden van buitenlandse IS-strijders in het noorden van Syrië.Beeld AFP

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat maandag bepaald in een kort geding dat advocaten namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen hebben aangespannen tegen de staat.

De rechter is van mening dat de Nederlandse staat terecht heeft aangevoerd dat zij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schendingen van mensenrechten in Syrië. Daardoor kan door de vrouwen ook geen beroep op consulaire bijstand vanuit Nederland worden gedaan, zegt de rechter. De vrouwen zijn de afgelopen jaren uitgereisd naar het strijdgebied in Syrië of Irak waar Islamitische Staat het voor het zeggen had.

De rechter vindt evenwel dat Nederland zich het lot van de kinderen van Syriëgangers moet aantrekken. “Die kozen niet voor het kalifaat, maar hebben nu wel te maken met marteling, misbruik en gebrek aan voorzieningen,” klinkt het. Er is sprake van een ‘ernstige en acute noodsituatie’. Om die situatie het hoofd te bieden is repatriëring noodzakelijk.

“Het kan niet op een andere manier.” De rechter wijst op het gevaar dat de kinderen volgens experts lopen als er niets wordt gedaan. De rechter benadrukt dat de moeders vrijwillig afreisden naar het kalifaat en spreekt zich niet uit over hun eis om hun eigen proces te mogen bijwonen. Als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders dan ontstaat er een nieuwe situatie, aldus het vonnis.

56 kinderen

De familieleden kwamen tijdens de behandeling van het kort geding namens de vrouwen massaal opdagen om het te volgen. Dit vooral vanwege de kinderen. De jongste baby is pas onlangs geboren. De kinderen moeten met hun moeders in moeilijke omstandigheden zien te overleven. “De vrouwen moeten boeten, wij zijn hier voor de kinderen,” zei een familielid. Alle vrouwen zitten vast in detentiekampen in Noord Syrië, waar het ze aan veel ontbreekt. Hulporganisaties zagen de afgelopen tijd honderden kinderen omkomen in zulke kampen.

Ondertussen is de situatie in Noord Syrië steeds chaotischer aan het worden, door de Turkse inval. De Koerden die de kampen bewaken zijn daardoor in de knel gekomen. “Als Nederland niets doet, krijgt de Syrische president Al-Assad de kinderen straks in handen,” stelde advocaat Tom de Boer namens de vrouwen. Die president is de afgelopen jaren van talloze mensenrechtenschendingen beschuldigd.

Genocide

Maar IS maakte zich ook schuldig aan mensenrechtenschendingen. De vrouwen hebben zich aangesloten bij een regime dat martelingen nauwkeurig vastlegde, in ‘promotievideo’s’, waar een genocide op de bevolkingsgroep Jezidis werd gepleegd. Wie niet gedood werd of wist te ontsnappen, viel in handen van de terreurorganisatie, die vrouwen verhandelde als seksslavinnen. Nu wijzen Jezidis Nederland erop: het waren de vrouwen van IS, die de sleutels in handen hadden van de Jezidi-vrouwen die werden vastgehouden, die ze aankleedden voordat ze werden verhandeld. Zij zijn, kortom, medeschuldig, zo stelde Dalal Ghanim in deze krant.

Ghanim wijst er ook op dat vrouwen in Nederland lage straffen staat te wachten. “IS-vrouwen zouden terecht moeten staan voor genocide, maar ze krijgen in Nederland geen straf.” Als ze een korte tijd in de cel zitten, is het onder omstandigheden waar veel IS-slachtoffers voor zouden tekenen, in veiligheid en met eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden