Rechter: huurder mag niet de dupe zijn van verduurzaming

Huurders in Geuzenveld die zich verzetten tegen de renovatie van hun portiekflats hebben gelijk gekregen van de rechter. Verduurzaming mag huurders niet op kosten jagen.

De rechter vindt het voorstel van de Amsterdamse woningscorporatie Eigen Haard niet redelijk. Beeld Roos Koole/ANP
De rechter vindt het voorstel van de Amsterdamse woningscorporatie Eigen Haard niet redelijk.Beeld Roos Koole/ANP

De verduurzaming van verouderde huurwoningen is voor alle woningcorporaties een puzzel. De investering in isolatie, zonnepanelen en verwarming zonder gas loopt per huurcomplex al gauw in de miljoenen, terwijl de opbrengst - een lagere energierekening - bij de huurders terecht komt. In de wet is daarvoor de Energieprestatievergoeding (EPV) bedacht.

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard wilde deze EPV toepassen bij de renovatie van 157 portiekwoningen in de Wegener Sleeswijkbuurt in Nieuw-West. Door huurders maandelijks bovenop de huur en de servicekosten ook een EPV in rekening te brengen, zag Eigen Haard nog iets terug van de investeringen.

Op papier zag het er prachtig uit: nieuwe isolatie door een extra schil rond de uit 1956 stammende flats en een warmtepomp die gevoed wordt door ter plekke met zonnepanelen opgewekte stroom. De flats zouden nul-op-de-meter worden: ze wekken door het jaar heen net zoveel energie op als ze verbruiken. Maar de huurders gingen niet akkoord en de rechter gaf ze eerder deze maand gelijk.

De huurders vreesden per maand straks meer kwijt te zijn. De rechter ging daarin mee. Eigen Haard kon niet genoeg garanties overleggen dat de besparingen van de huurders groot genoeg zouden zijn om de EPV te compenseren.

Twijfels over warmtepomp
De rechter vindt het voorstel van eigen haard niet redelijk, ook al omdat de woningcorporatie ook de huur nog met 45 euro wil verhogen. Omdat de renovatie nog moet beginnen, lukte het de woningcorporatie niet hard te maken dat de flats zoveel zuiniger zouden uitvallen. In een al wel aangepakt complex bleek de energierekening aanzienlijk hoger dan voorgespiegeld in de prognoses. De moeilijkheid was daar dan weer dat de isolerende schil rond het complex nog niet was aangebracht.

De rechter stond ook stil bij de twijfels die er zijn of een warmtepomp het kan bolwerken als de isolatie niet aan de nieuwste eisen voldoet. Daar waren twijfels over, omdat Eigen Haard niet de muren en vloeren tussen de appartementen isoleert. Waren de huurders straks niet toch aangewezen op extra elektrische verwarming, met alle kosten van dien?

Kleine portemonnee
Eigen Haard heeft dit soort zorgen bij de rechter niet kunnen wegnemen. De rechter wil voorkomen, schrijft hij in zijn uitspraak, dat individuele huurders de onvoorziene gevolgen moeten dragen. De rechter staat er ook bij stil dat het om huurders met een kleine portemonnee gaat.

Voor Eigen Haard is de renovatie van de 157 portiekflatjes een slepend proces geworden. Nadat de bewoners eerder hun instemming gaven aan de renovatie, kwam een deel daar later van terug. Omdat het niet lukte de renovatie van alle woningen binnen anderhalf jaar af te ronden, moest Eigen Haard eerder al een subsidie van de gemeente Amsterdam terugbetalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden