Rechter hogerberoepszaak Wilders gaat door

Rechter Jeanne Gaakeer van het gerechtshof Den Haag zal verdergaan met de hogerberoepszaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

ANP
Geert Wilders in de rechtbank. Beeld anp
Geert Wilders in de rechtbank.Beeld anp

De politicus wilde dat zij zich terugtrok omdat hij twijfelt aan haar onpartijdigheid. Een wrakingsverzoek diende hij echter niet in, omdat dit juridisch geen kans van slagen heeft, denkt hij. Hij vroeg Gaakeer om zelf te beslissen te stoppen, maar daar ging ze niet op in.

Dat bleek aan het begin van de tweede regiezitting, in de rechtbank op Schiphol. Wilders, die aanwezig is, wordt vervolgd voor zijn 'minder-Marokkanen-uitspraken' in maart 2014.

Wetenschappelijke analyse
Wilders had aangegeven dat hij ernstige zorgen heeft over de neutraliteit van de rechter, omdat zij als voorzitter van een stichting een prijs had toegekend aan een studente, die de politicus omschreef als een 'linkse activiste'. Ze zou betrokken zijn geweest bij kraakacties, een anti-Trumpdemonstratie en een stichting die opkomt voor vluchtelingen.

Gaakeer begon donderdag met uitleg over haar openbare nevenfunctie bij de Stichting Gascaria. De winnende scriptie van 2016 ging over een juridische discussie tussen de Nederlandse staat en een organisatie die bed, bad en brood verzorgt aan illegalen. De jury benadrukte dat de betrokkenheid van de studente bij het onderwerp op geen enkele wijze afdeed aan de scherpte van de wetenschappelijke analyse.

Wilders was niet tevreden en vond het 'onbegrijpelijk' dat de rechter niet in was gegaan op de betrokkenheid bij de ongedocumenteerde vluchtelingen. Daardoor houdt hij de indruk dat de rechter sympathie voor dit onderwerp heeft. Toch liet hij het hierbij.

Lees ook: Wilders: geen spijt van omstreden uitspraak, Oud-president Hoge Raad Geert Corstens: 'Wilders schaadt rechters' en Wilders balanceert voortdurend op de rand van de rechtsstaat (column)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden