Rechter halveert thuiskopieheffing

Nederland vraagt een veel te hoge thuiskopieheffing aan fabrikanten en winkeliers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een rechtszaak tussen technologiefabrikant Acer en Stichting De Thuiskopie. Acer hoeft de helft van deze heffing aan de stichting te betalen.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Dat schrijft technologiesite Webwereld. De thuiskopieheffing is een regeling die is bedoeld om artiesten, componisten en andere rechthebbenden te compenseren voor het feit dat consumenten voor eigen gebruik kopieën mogen maken van muziek, films en games. De heffingen gaan naar Stichting de Thuiskopie, die de bedragen vervolgens onder de rechthebbenden verdeelt.

Hollywood- en Bollywoodfilms
De rechter oordeelt echter dat de heffing ten onrechte ook geld voor visuele werken uit landen die niet zijn aangesloten bij het Verdrag van Rome. Dan gaat het met name om Hollywood- en Bollywoodfilms. De vergoeding die uit die films wordt geïnd komt nu bij Nederlandse filmmakers terecht, en volgens de rechtbank klopt dat niet.

De uitspraak geldt in eerste instantie alleen voor Acer, maar zou volgens Webwereld in principe ook kunnen worden toegepast op andere bedrijven die met de heffing te maken hebben, omdat het gaat om een correctie van de rechter op kabinetsbeleid. Het is echter een voorlopige uitspraak, in afwachting van een bodemprocedure.

De Stichting Thuiskopie schrijft in een reactie het niet met het oordeel van de rechtbank eens te zijn. 'Al in 2009 heeft de rechter bepaald dat deze groep rechthebbenden geen aanspraak heeft op de thuiskopievergoeding en die aanspraken zijn dan ook niet bij de vaststelling van de vergoedingen in 2012 betrokken. Er wordt ook niet uitgekeerd aan deze groep rechthebbenden.' De stichting beraadt zich nog op hoger beroep.

Downloaden
De thuiskopieheffing wordt ook geïnd voor downloaden uit illegale bron. De Hoge Raad onderzoekt momenteel of dat terecht is en heeft daarover vragen gesteld aan het Europese Hof. Volgens Acer is het mogelijk dat ook dit onderdeel van de thuiskopieheffing komt te sneuvelen.

Sinds 1 januari van dit jaar wordt de thuiskopieheffing niet alleen geïnd op (lege) cd's en dvd's, maar ook op mediadragers als smartphones, tablets, laptops en pc's. Vorige maand besloot het ministerie van Veiligheid en Justitie deze uitbreiding nog tot 1 januari 2016 te handhaven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden