Rechter grijpt in bij Stork

AMSTERDAM - Rechtbankpresident Huub Willems van de Ondernemingskamer heeft gisteren in een salomonsoordeel de vechtende partijen van het Amsterdamse concern Stork terug op hun plaats gezet.In een uitspraak die op het eerste gezicht alle kemphanen een voordeeltje biedt, kraakte de rechter evenwel een aantal harde noten.

Hij liet geen spaan heel van de plannen die de activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson met Stork hebben. Zij willen het concern in stukken opdelen. Maar volgens de rechter hebben zij daar geen recht toe.

''Het kan niet worden aanvaard dat Stork wordt gedwongen zijn strategie te veranderen,'' oordeelde de rechter.

Volgens Willems is er niets mis met de huidige strategie van Stork, die hij omschreef als weloverwogen en gebaseerd op goede argumenten.

Drie extra commissarissen

Tegelijk verbood Willems de verdedigingsconstructie die Stork heeft opgeworpen tegen zijn belagers. De Stichting Stork, een soort waakhond van het concern, verwierf onlangs extra preferente aandelen, waardoor de macht van de activistische aandeelhouders werd verminderd. De waakhond moet die aandelen weer terugtrekken.

De rechter ontnam de twee grootaandeelhouders verder de mogelijkheid de commissarissen van het concern naar huis te sturen. Hij verbood dat vandaag tijdens een aandeelhoudersvergadering wordt gestemd over het ontslag van de commissarissen.

Tegelijkertijd bepaalde hij dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken bij het bedrijf. De rechter besloot bovendien drie extra commissarissen te benoemen, die Stork in rustiger vaarwater moeten brengen. Zij moeten het onderzoek leiden, dat wel een jaar kan gaan duren.

Goed beschouwd is het vonnis een poging de ruziënde partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Alle betrokken partijen tevreden op de uitspraak gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden