Rechter gelast onderzoek naar beleid De Seizoenen

Er komt een onderzoek naar de gang van zaken binnen De Seizoenen, een antroposofische zorginstelling voor gehandicapten.

Er komt een onderzoek naar de gang van zaken binnen De Seizoenen van zorgondernemers Loek Winter (zie foto) en Willem de Boer.Beeld anp

De zorginstelling is eigendom van zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer. Tevens de eigenaren van onder anderen het MC Slotervaart (het voormalige Slotervaartziekenhuis).

Dit heeft de Ondernemingskamer, een onderdeel van het gerechtshof in Amsterdam belast met conflicten binnen bedrijven, maandag bepaald.

Volgens de rechters zijn er 'gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang van zaken' bij De Seizoenen, dat zes vestigingen heeft in het oosten en zuiden van het land en jaarlijks 40 miljoen euro aan publieke zorggelden ontvangt.

Het onderzoek zal zich toespitsen op de wijze waarop Winter en zijn medeaandeelhouders het vastgoed in handen kregen en de huurovereenkomsten die gesloten zijn. Hierbij was volgens de Ondernemingskamer sprake van 'verwevenheid van functies en belangen' bij bestuurders, toezichthouders en aandeelhouders.

Huurder én verhuurder
Met het besluit tot een onderzoek gaat de Ondernemingskamer in op een verzoek van de cliëntenraad van De Seizoenen, die de zaak aanhangig had gemaakt.

Volgens de cliëntenraad is er belangenverstrengeling omdat Winter en diens mede-eigenaren als huurder én als verhuurder optreden. Daarnaast zouden ze profiteren van een te hoge huurprijs (2,3 miljoen euro per jaar) en nauwelijks onderhoud verrichten.

Met een inleg van 100 euro per persoon zouden de vier aandeelhouders in De Seizoenen het vastgoed in handen hebben gekregen, dat een waarde heeft van zeker 18 miljoen euro.

Lasten en lusten
De advocaat van de cliëntenraad, Hans de Savornin Lohman, sprak bij de mondelinge behandeling van de zaak in februari van een 'onevenredig groot materieel voordeel'. "De lasten drukken op De Seizoenen, de lusten liggen bij Winter cum suis."

Hij zei ook dat het winstverbod in de zorg zou worden omzeild, doordat een deel van de publieke zorggelden naar privé-bv's zouden worden weggesluisd die dividend uitkeren. De Ondernemingskamer zegt dat hiervoor geen concrete aanwijzingen bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden