Rechter: Frans boerkaverbod niet in strijd met mensenrechten

Een verbod op het dragen van een boerka of nikab in het openbaar is niet in strijd met de Europese conventie voor de mensenrechten. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitgesproken in een zaak die door een jonge Franse moslima was aangespannen tegen de Franse staat. Die voerde in 2011 zo'n verbod in.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De zaak was aangespannen door een 24-jarige Franse vrouw, die eist dat ze gekleed in een nikab en boerka over straat mag. Volgens de vrouw is het haar eigen keuze en wordt ze dus niet gedwongen om de gezichtsbedekkende kleding te dragen; een argument dat door voorstanders van de wet vaak wordt aangevoerd.

De Française meent onder andere dat het verbod, dat in april 2011 van kracht werd, een schending is van haar recht op vrijheid van religie en een inperking is van haar recht op vrijheid van meningsuiting. De rechter ging daar echter niet in mee en oordeelde dat het streven om met de wet tot een harmonieuze samenleving te komen legitiem is en niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Eerste Europese land met verbod
Frankrijk was het eerste Europese land dat het dragen van gezichtssluiers verbood. Op het dragen van een sluier in het openbaar staat een boete van honderdvijftig euro. De Franse Constitutionele Raad had in eerste instantie twijfels over de grondwettelijkheid van de wet, maar kwam na bestudering tot het oordeel dat de wet niet in strijd is met de grondwet.

Sommigen vrezen dat de wet moslims, zelfs gematigde moslims, stigmatiseert. Voorstanders van de wet zeggen echter dat deze ervoor zorgt dat Franse kernwaarden zoals vrouwenrechten en de scheiding van kerk en staat behouden blijven. Slechts een klein aantal vrouwen in Frankrijk draagt gezichtsbedekkende sluiers.

In het eerste jaar na de invoering van het verbod op de gezichtsbedekkende kleding werden 237 vrouwen beboet. In slechts zes gevallen moesten de vrouwen de boete ook echt betalen.

Vrouwen protesteren in Parijs tegen de nieuwe regels die het dragen van een boerka en nikab verbieden in de openbare ruimte, in 2010. Beeld afp
Vrouwen protesteren in Parijs tegen de nieuwe regels die het dragen van een boerka en nikab verbieden in de openbare ruimte, in 2010.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden