Rechter: fokken van nertsen niet verboden

Het fokken van nertsen wordt voorlopig niet verboden. De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een streep gezet door de wet die vanaf 2024 het houden van pelsdieren zou verbieden. De wet zou de fokkers 'ernstig financieel' treffen en het is niet duidelijk of ze daar een goede vergoeding voor kregen, aldus de rechters. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat liet een woordvoerder van de bewindsvrouw vandaag weten.

Beeld anp

Dijksma stelt in een korte eerste reactie: 'We bestuderen de uitspraak op z'n consequenties en gaan in hoger beroep'.

Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid voor de PvdA, geeft aan dat het de nadrukkelijke wens van de Eerste en de Tweede Kamer is om het fokken van nertsen in 2024 in Nederland te verbieden. 'De rechter heeft problemen geconstateerd op de praktische uitvoering van de wet. De staatssecretaris heeft aangegeven in hoger beroep te gaan, en dat wachten we met vertrouwen af', aldus Recourt.

D66-Kamerlid Gerard Schouw geeft aan dat een uitspraak van de rechter gerespecteerd moet worden. 'Ik roep staatssecretaris Sharon Dijksma op met een nieuw voorstel te komen dat tegemoet komt aan de bezwaren van de rechter en toch in het belang van het dierenwelzijn is.'

Initiatiefwet
Het besluit om de nieuwe wet in te voeren werd eind 2012 genomen door de Eerste Kamer na een initiatiefwet van SP en PvdA. Voorstanders vonden het een mijlpaal, omdat dieren volgens hen niet voor elk doel mogen worden gehouden.

Tegenstanders noemden het verbod historisch, omdat een goed draaiende sector zou worden opgeheven. Volgens directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) moesten straks 160 bedrijven hun deuren sluiten, zonder dat ze een schadeloosstelling krijgen.

Op de Dam in Amsterdam voerden leden van de Bont voor Dieren, waaronder actrice Georgina Verbaan (tweede van rechts) en Karen van Holst Pellekaan (R) actie met een gasmasker op tegen het fokken van nertsen Foto uit 2008. Nertsen worden gefokt en vergast vanwege hun bont.Beeld anp

Nertsenfokkers: miljard euro schade
De schade die het opheffen van deze sector zou opleveren, is door de Wageningen Universiteit becijferd op 651 miljoen euro. Nertsenfokkers zaten in de knel sinds de politiek besloot de fok te verbieden. Fokkers kregen geen nieuwe vergunningen en werknemers liepen weg. Volgens de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) heeft de industrie een veel hogere schade opgelopen: in totaal 1 tot 2 miljard euro.

CDA en VVD hebben vandaag in de Tweede Kamer enthousiast gereageerd op het nieuws. 'Deze uitspraak is fantastisch nieuws voor de nertsenhouderij. Hiermee behouden 170 ondernemingen hun bestaansrecht, talloze gezinnen hun pensioenen en 1400 werknemers hun baan. Met het verbod werden succesvolle ondernemingen weggejaagd uit Nederland naar landen waar het veel slechter gesteld is met het dierenwelzijn. De exportschade bedraagt dan maar liefst 300 miljoen euro. Daarmee slaat het nertsenverbod de plank dubbel mis', aldus Helma Lodders van de VVD.

Het CDA keerde zich eerder al tegen het verbod, vanwege de gevolgen voor de bedrijven en werkgelegenheid. Jaco Geurts (CDA) noemde zo'n verbod 'onvoorstelbaar in een tijd waarin het mkb het zo moeilijk heeft'.

'Verbaasd en teleugesteld'
Dierenrechtenorganisaties zijn verbaasd en teleurgesteld dat het nertsenfokverbod, waar zij zich jaren voor hebben ingezet, vandaag is ingetrokken door de rechtbank. 'Als ik naar de uitspraak kijk, is het gebrek aan goede vergoeding het probleem, niet het verbod zelf. Als de staatssecretaris de compensatie goed regelt, pakt het anders uit in hoger beroep, daar heb ik het volste vertrouwen in. Ik maak me niet heel erg zorgen, maar het is duidelijk dat dit een klap is en stilstand betekent', zei Bont voor Dieren-directeur Nicole van Gemert.

Van Gemert vindt dat de nertsenhouders 'schijt hebben aan het feit dat Nederland ze niet wil'. Ze becijfert dat de sector is verdubbeld sinds het verbod in 2006 werd voorgesteld. 'Het is ze om de schadevergoeding te doen. Dat zul je nu ook zien. Na deze uitspraak gaan ze verder groeien, want dan krijgen ze meer geld als het verbod toch doorgaat.'

De Dierenbescherming is teleurgesteld en vindt de uitspraak spijtig en onbegrijpelijk. 'Het was de fokkers duidelijk dat het verbod eraan zat te komen, dit loopt al tientallen jaren. Het zou voor dieren verschrikkelijk zijn als het verbod nu op de lange baan gaat.'

Ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver is teleurgesteld in het besluit: 'Dit is slecht nieuws voor dierenwelzijn. Het verbod op het fokken van nertsen puur en alleen voor hun vacht moet er wat mij betreft snel komen. De economische belangen van pelsdierhouders zijn voor GroenLinks niet belangrijker dan het welzijn van dieren. De staatssecretaris moet opnieuw aan het werk om te zorgen dat het verbod juridisch houdbaar wordt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden