Rechter: dossier Ajaxhooligans is een zootje

In een zaak tegen een aantal Ajaxhooligans die Cambuursupporters zouden hebben belaagd is het OM niet-ontvankelijk verklaard. 'Dit is geen goed signaal naar de burger.'

Maarten van Dun
null Beeld ANP
Beeld ANP

"Ik ben niet eens geïrriteerd als ik dit zo zie, ik weet eigenlijk niet zo goed wat er met mij gebeurt," zei Geert Janssen, de erudiete, ervaren rechter die zijn woorden doorgaans toch zeer zorgvuldig kiest. "Het is deze officier van justitie niet kwalijk te nemen, maar dit dossier is, met alle respect, een zootje."

Voor hem lag het strafdossier van de Ajaxfans Naftalie B., Rick van W. en Justin van R., die nu pas voor de rechter kwamen voor hun aandeel in een veldslag in 2014 met Cambuurfans. Eerder werden andere Ajaxfans al wel vervolgd en veroordeeld. "Zo chaotisch als die dag verliep, zo chaotisch is ook de zaak van deze drie verdachten," zei officier van justitie Gerdine Dankers, die de zaak van een andere officier overnam.

Ze moest enigszins besmuikt toegeven dat het OM het recht had verspeeld de mannen te vervolgen. Het had verzuimd extra onderzoek te doen, terwijl dat drie jaar geleden door de rechter was opgedragen. De officier vroeg niet-ontvankelijk te worden verklaard, een wens die prompt werd ingewilligd.

'Smeerboel'
Daardoor werd advocaten Juriaan de Vries en Christian Flokstra de wind wat uit de zeilen genomen: zij waren er goed voor gaan zitten om te fulmineren over 'de smeerboel' die het dossier was geworden.

Al zo vaak hadden ze geprobeerd de agenten te spreken te krijgen die Van R. en Van W. hadden herkend op bewakingsbeelden.

Agenten van de voetbaleenheid ondertekenen hun bevindingen niet met hun namen: zij vrezen geweld en intimidatie. De advocaten wilden agenten 'BB09' en 'BC010' horen over de herkenningen, maar kregen te horen dat de politie ook niet meer weet welke agenten bij de nummers horen.

Aan een bespreking van het feit dat processen-verbaal van één agent waren ondertekend met verschillende handtekeningen, kwamen de raadslieden niet eens toe.

Toen had rechter Janssen al de stekker uit de vervolging getrokken. "Als u nu allemaal uw mond houdt, verklaar ik het OM niet-ontvankelijk. Dit dossier is vanaf het begin een zootje."

Dus hoefden de Ajaxfans zich niet te verantwoorden voor hun betrokkenheid bij de rellen. Naftalie B., een hooggeplaatst lid van Satudarah en al vaker betrokken bij (voetbal)geweld, was niet eens aanwezig. Ook Rick van W., die prijkt op een lijst met overlastgevende hooligans, liet verstek gaan.

Voetbalofficier

Volgens de rechter is het laatste woord hierover nog niet gezegd. "Ik ga hierover een woordje wisselen met de voetbalofficier. Er wordt in dit soort zaken niet altijd goed geopereerd, al gaat ook veel wél goed."

Flokstra en De Vries hielden gemengde gevoelens: "Dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld, is de enige passende uitspraak. Mede door het gegoochel met handtekeningen van agenten kreeg het een hoog Wie van de drie-­gehalte. Dat is desastreus als waarheidsvinding het uitgangspunt is."

Rechter Janssen zocht naar een les die uit de zaak kan worden getrokken. "Dit is geen goed signaal naar de burger. We willen allemaal dat de zaken rondom het voetbal goed verlopen, daarvoor werkt iedereen hard. Vooral ook de burgemeester, die altijd zo zijn best heeft gedaan. Ik had hem graag iets meegegeven via deze weg, maar helaas, dat kan niet meer."

Veldslag bij Arena

Ajaxfans Naftalie B., Rick van W. en Justin van R. stonden voor de rechter voor hun aandeel in de veldslag op 9 maart 2014 tussen Ajaxhooligans en Cambuursupporters.

Per abuis waren de Cambuurfans langs het supportershome van Ajax naar het stadion geleid, waarna de Mobiele Eenheid oprukkende Ajaxhooligans - met getrokken vuurwapens - de weg moest versperren. Andere Ajaxfans werden eerder al vervolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden