Rechter buigt zich over immuniteit DSK in civiel proces

Een rechtbank in New York buigt zich vandaag in een civiele zitting over de aanklacht van Nafissatou Diallo tegen de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss Kahn. Vermoed wordt dat de rechter zal beslissen over het behoud van de diplomatieke immuniteit die DSK claimt te hebben in dit proces. Geen van beide hoofdrolspelers wordt verwacht hun opwachting te maken in de rechtbank in de New Yorkse wijk de Bronx.

Elise Kuit
DSK en Nafissatou Diallo. Beeld ap
DSK en Nafissatou Diallo.Beeld ap

DSK werd vorig jaar door Diallo beschuldigd van een poging tot verkrachting. De Franse IMF-topman ontkende dit, maar werd wekenlang vastgehouden in New York. Nadat de openbaar aanklager aan haar geloofwaardigheid was gaan twijfelen, kwam het proces op de helling te staan. DSK mocht uiteindelijk New York verlaten, en de strafrechtelijke vervolging tegen hem werd opgeheven.

Diallo gaf echter nog niet op en spande een civiele zaak tegen DSK aan voor een 'gewelddadige en sadistische aanval'. Deze aanklacht ligt vandaag voor bij de Hoge Raad in de Bronx. Advocaten van DSK zullen de rechter ervan proberen te overtuigen dat ook deze procedure gestaakt moet worden omdat hun cliënt volgens hen een 'absolute immuniteit' geniet op het moment dat de feiten zich voordeden. DSK was toen immers nog hoofd van het IMF, en genoot daardoor diplomatieke onschendbaarheid.

De advocaten van Diallo gaan op hun beurt proberen de rechter te overtuigen van het feit dat de immuniteit van DSK slechts geldig was voor 'officiële handelingen' die hij in functie pleegde. Zijn vermeende aanval op hun cliënte zou daar niet onder vallen.

De rechter die de zaak behandelt, Douglas McKeon, liet eerder weten vandaag geen besluit te zullen nemen. Hij verwacht dat pas in de komende weken te kunnen doen. Als McKeon oordeelt dat DSK inderdaad immuniteit genoot, wordt ook de civiele procedure geklasseerd.

Inmiddels loopt er in Frankrijk eveneens een gerechtelijk onderzoek naar DSK. Volgens de Franse openbare aanklager zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het mede-organiseren van een zogenaamde prostitutie-ring, waarbij vrouwen tegen geld aan relaties 'aangeboden' werden. DSK zou zelf verschillende keren door zakelijke kennissen gefêteerd zijn op avondjes met jonge vrouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden