Rechter Brooklyn verbiedt deblokkeren iPhone

Een federale rechter in Brooklyn, New York, heeft maandag (lokale tijd) een verzoek van opsporingsinstanties afgewezen om Apple op te dragen een iPhone te deblokkeren. Het gaat in dit geval om een mobieltje van een drugsdealer. De man werd in oktober vorig jaar opgepakt.

Redactie
Een iPhone die door de gebruiker is beschermd met een wachtwoord. Beeld AP
Een iPhone die door de gebruiker is beschermd met een wachtwoord.Beeld AP

Rechter James Orenstein noemde de eis van de opsporingsinstanties tegen Apple in de zaak in Brooklyn 'onpraktisch en overdreven'.

Hoewel de zaak niets te maken heeft met het verzoek van de FBI aan Apple om te helpen bij het ontgrendelen van een terroristentelefoon in Californië, wordt de uitspraak gezien als een steun in de rug van de multinational.

San Bernardino
Apple weigert een iPhone 5c, een ouder model smartphone, te kraken die is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de terroristen die in december vorig jaar in het Californische San Bernardino betrokken was bij een aanslag. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven

De FBI zou de sleutel tot Farooks iPhone kunnen achterhalen met een computerprogramma dat alle mogelijke wachtwoordcombinaties afloopt, hetgeen maximaal 5,5 jaar zou duren. Helaas voor de opsporingsinstantie is dit niet mogelijk, aangezien de iPhone na tien verkeerde wachtwoorden geblokkeerd raakt. Deze blokkade is niet omkeerbaar.

Hoorzitting
De korpschef van San Bernardino heeft zich openlijk achter Apple geschaard. Volgens hem kan een 'achterdeur' in een telefoon, die de FBI in staat zou stellen het toestel te kraken, ook mensen met kwade bedoelingen van pas komen. Ook Facbook, Twitter en Microsoft-oprichter Bill Gates zijn het met Apple eens.

De juridische baas van Apple Bruce Sewell en het hoofd van de FBI Jim Comey verschijnen dinsdag voor een commissie van het Congres, waarin vertegenwoordigers zitten van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Het tweetal wordt onafhankelijk van elkaar gevraagd een toelichting op hun standpunt te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden