Rechter beslist in conflict: restaurant Sham weer open

Syrisch restaurant Sham op de Warmoesstraat is weer open onder leiding van de oprichter. De rechter besliste een zakelijk conflict in zijn voordeel.

Restaurant Sham opende vorig jaar februari de deuren.Beeld Mats van Soolingen

Shamoprichter Momen Al-Azhar is opgelucht. "Anderhalve maand heb ik gestreden. Ik ben blij dat eindelijk is bewezen dat ik in mijn gelijk sta."

Sham opende vorig jaar februari de deuren. In hetzelfde pand zat eerder restaurant W36, dat nooit een succes werd. Sham was dat wel: culinair recensenten waren vanaf het begin lovend over de zaak, waar voornamelijk Syrische statushouders in de keuken en de bediening werken.

Al-Azhar, bedenker van het concept, werkte als manager in het restaurant, dat nog steeds werd gehuurd en verpacht door dezelfde BV's die eerder betrokken waren bij W36.

Sunnery James
Anderhalve maand geleden raakte Al-Azhar in een heftig zakelijk conflict verwikkeld met de eigenaren en aandeelhouders van die bedrijven. Al-Azhar werd ervan beschuldigd geld uit de kassa te hebben gestolen. Het restaurant werd gesloten. Sindsdien stond Al-Azhar buitenspel; zijn personeel raakte werkloos. De aandeelhouders heropenden het restaurant met ander personeel.

Bij Al-Azhar ontstonden toen vermoedens dat er meer achter zijn ontslag zat. Bij de opening van Sham had hij een afspraak met de aandeelhouders gemaakt dat hij een deel van de aandelen zou overnemen als het restaurant binnen een jaar winstgevend zou zijn.

Whatsappgesprek
Nu dat zo bleek te zijn, wilden ze onder die afspraak uit, aldus Al-Azhar. Saillant: de aandelen die Al-Azhar zou overnemen, waren in handen van dj's Sunnery James en Ryan Marciano.

In februari werd een conceptakte opgemaakt voor de aandelenoverdracht, maar in een whatsappgesprek in mei liet Sunnery James aan Al-Azhar weten dat hij daar niets vanaf wist.

Volgens de rechter is dat het bewijs dat er door andere aandeelhouders 'een smerig spelletje is gespeeld' en dat er nooit een intentie is geweest om de aandelen over te dragen. Ook was het volgens de rechter niet juist om het restaurant in april te sluiten.

Sham 2
De rechter heeft bepaald dat Al-Azhar zijn werkzaamheden mag voortzetten. De aandeelhouders is de toegang tot het restaurant ontzegd. Al-Azhar zegt dat het imago van het restaurant een flinke deuk heeft opgelopen. "Ik hoop dat onze gasten terugkomen."

Ondertussen is hij bezig met een nieuwe zaak: Sham 2 op de Witte de Withstraat. Naar verwachting gaat die deze zomer open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden