Rechter akkoord met monumentale status 'nazibunker' Amstelveen

De nazibunker bij de Amstelveense Pauluskerk mag de vorig jaar toegekende status van monument houden.

De Pauluskerk in Amstelveen. De bunker ligt daar vlakbij. Beeld Google Streetview
De Pauluskerk in Amstelveen. De bunker ligt daar vlakbij.Beeld Google Streetview

Een aantal omwonenden en de organisatie Federatief Joods Nederland (FJN) hadden zich eerst bij het Amstelveense college en daarna bij de rechter boos gemaakt over dat besluit.

FJN-voorzitter Ies Zwaaf noemde het in juni vorig jaar een 'onbegrijpelijk en voor Joden pijnlijk besluit' om de in verval verkerende bunker te verheffen tot monument.

Het stak de organisatie dat de bunker waarin hoge Duitse officieren schuilden tot monument verheven werd, terwijl in Amstelveen geen gedenkteken bestaat voor Joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. In de gemeente woonden in de jaren dertig veel Joden. Maar weinig van hen keerden terug uit de concentratiekampen.

Niet slopen
De rechtbank in Amsterdam gaf Amstelveen onlangs gelijk in het besluit van de bunker een monument te maken. Het toekennen van die status gaat namelijk niet over het slopen of gebruiken van de bunker. Daar hadden FJN en de in het comité Sloop de Bunker verzamelde bewoners bezwaar tegen kunnen maken, maar tegen de status van monument niet.

Als Amstelveen in een later stadium besluit de bunker te verbouwen of een bestemming te geven, kunnen de bezwaarhebbers het opnieuw proberen, impliceert het vonnis.

Vervolgstappen
FJN-voorzitter Victor Loonstein benadrukt tegenover AT5 dat zijn kerkgenootschap dat wel degelijk overweegt: 'We beraden ons op vervolgstappen. Dat kunnen opnieuw juridische stappen zijn of een goed gesprek met de gemeente.'

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de gemeente vasthoudt aan het eerdere plan om de bunker te renoveren. Daarvoor is 150.000 euro gereserveerd. Amstelveen wil een educatieve invulling aan de bunker geven om aan 'volgende generaties uit te leggen wat er in Amstelveen gebeurd is in de oorlog.'

Hoe die educatieve invulling er precies uit zal komen te zien wordt met de betrokken partijen besproken. Hoger beroep procedures wacht de gemeente af.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden