Update

Rechter: AIVD moet stoppen met afluisteren advocaten

De rechter heeft zojuist uitspraak gedaan in de afluisterzaak die advocaten hebben aangespannen omdat veiligheidsdiensten gesprekken aftappen tussen hen en hun cliënten. De advocaten willen dat het afluisteren stopt of dat een onafhankelijke rechter hier vooraf toestemming voor geeft. De rechter geeft hen gelijk.

Advocaten Van Hardenbroek (L) en Diekstra (R) Beeld ANP
Advocaten Van Hardenbroek (L) en Diekstra (R)Beeld ANP

De advocaten wilden dat het afluisteren stopt of dat een onafhankelijke rechter hier vooraf toestemming voor geeft. Ze vinden dat de praktijk het recht op een eerlijk proces schendt. De advocaten willen dat iedereen ervan uit moet kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is.

Advocaten Sébas Diekstra en Olivier van Hardenbroek treden in de afluisterzaak op namens de CCBE, een Europese advocatenorganisatie. Diekstra laat weten dat hij de uitspraak met vertrouwen tegemoet ziet. 'Ik hoop op een overwinning voor de rechtsstaat en een nederlaag voor de politiestaat'.

De aanleiding voor het kort geding was dat in december bekend werd dat advocatenkantoor Prakken d'Oliveira 'langdurig' is afgeluisterd door de AIVD. Het het bekende Amsterdamse mensenrechtenkantoor staat onder anderen terrorismeverdachten bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden