'Rechten van Naoufal F. fundamenteel geschonden'

De rechtbank moet de strafzaak tegen de in Amsterdam beruchte crimineel Naoufal F. (36) van tafel vegen. Dat betoogt zijn advocaat Inez Weski dinsdag in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol.

Paul Vugts
Naoufal F. Beeld .
Naoufal F.Beeld .

Volgens Weski zijn de rechten van F. voortdurend en 'fundamenteel' geschonden door het Openbaar Ministerie en de onderzoeksrechter, en hebben zowel de aanklagers als de onderzoeksrechter zich bezondigd aan een lange reeks verzuimen waardoor een eerlijk proces onmogelijk is.

'Noffel' F. wordt momenteel met name vervolgd voor het van afstand aansturen van de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter R., 'Pjotr', op 5 november 2015 in Diemen.

Cruciaal bewijs vormen de gegevens uit een in Canada in beslag genomen computerserver van het Gelderse bedrijf Ennetcom, die door vele Nederlandse criminelen werd gebruikt voor hun versleutelde mailverkeer via zogeheten PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy).

Uit de in beslag genomen data komt een enorme vracht bewijs aan de hand waarvan justitie vele zware criminelen aan bijvoorbeeld moorden denkt te kunnen koppelen.

Buik
Uit die schat aan informatie rijst het sterke beeld dat de gebruiker 'Buik' van een bepaald emailadres in een PGP, volgens het Openbaar Ministerie Naoufal F., de uitvoerders van het liquidatieplan na het mislukken in niet mis te verstane bewoordingen ter verantwoording riep voor het mislukken van de aanslag en het slecht wegwerken van bijvoorbeeld de vluchtauto.

De Canadese overheid is volgens Weski misleid om kopieën van alle data uit de computerserver naar Nederland te krijgen.

"Het Openbaar Ministerie en de rechter-commissaris hebben wetten en verdragen genegeerd, niet juist toegepast en Canada misleid," zei Weski dinsdagochtend. "De Nederlandse overheid heeft zich de data op onrechtmatige wijze toegeëigend."

Big brother
De onderzoeksrechter is volgens Weski 'deel van de opsporing geworden' en heeft de controlerende functie laten varen. "Het lijkt alsof het wetboek geplunderd is," zei Weski, die stelde dat bewust verkeerde wetten zijn aangevoerd om de Canadese overheid te misleiden.

Weski verwees naar de literaire klassieker 1984 van George Orwell ('big brother is watching you') als 'angstbeeld voor de samenleving' die in de greep raakt van een totalitaire overheid. De Nederlandse overheid zou de privacy van burgers tegen alle wetten in vergaand hebben geschonden.

Politieonderzoek na de mislukte moordaanslag op Pjotr in Diemen. Beeld anp
Politieonderzoek na de mislukte moordaanslag op Pjotr in Diemen.Beeld anp

Weski's betoog zal zeker tot in de middag duren. Het is dinsdag de tweede inleidende zitting in de zaak tegen de door Ierland aan Nederland overgeleverde Naoufal F., die het uitvoerige betoog aanhoorde in zijn verdachtenbank, soms rondstarend door de zaal.

Lange celstraffen
Naoufal F. wordt in de onderwereld en door justitie gelinkt aan vele onderwereldmoorden. Zijn vermoede betrokkenheid bij de moordaanslag op Peter R. Is de eerste liquidatiezaak waarin hij wordt vervolgd.

De uitvoerders van die mislukte aanslag zijn inmiddels tot lange celstraffen veroordeeld. Zo zijn de twee vermoede schutters Qio C. En Atif M. veroordeeld tot twintig jaar cel. Hun helpers kregen maar iets mildere straffen.

Áls de rechtbank (deels) zou meegaan in Weski's visie, zou dat behalve voor de zaak tegen 'Noffel' F. grote gevolgen hebben in een lange reeks andere zaken waarin de gegevens uit de Ennetcom-server een hoofdrol spelen.

Het Openbaar Ministerie gaat er van uit dat wel degelijk legitiem is gehandeld.

Afstand
Namens het Openbaar Ministerie reageerde officier van justitie Oebele Brouwer bondig op Weski's verweer. Waar zij uren had genomen, gebruikte hij een kwartier om haar 'moeilijk te ontwarren betoog' te weerleggen.

Volgens Brouwer klopt het bepaald niet dat het onderzoeksteam in de zaak naar Naoufal F. ongelimiteerd in de data uit de Ennetcomserver mag vissen. "Dat mag alleen met zoektermen die volgens de onderzoeksrechter deugdelijk zijn gemotiveerd."

De aanklager 'nam uitdrukkelijk afstand van de diskwalificatie van de rechter-commissaris door te stellen dat die aan de leiband van het openbaar Ministerie zou lopen'.

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden