Rechtbank werkt zich in een ochtend door wapenzaak 13Kipsaté

De rechtbank had vijf dagen gereserveerd voor de behandeling van de grote wapenzaak 13Kipsaté, maar werkte zich maandag in een ochtend door het gehele dossier.

Gevolgen van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt Beeld anp
Gevolgen van de schietpartij in de StaatsliedenbuurtBeeld anp

'Zwijgrecht', klonk het vooral uit de monden van de vijf verdachten in de zaak die is voortgevloeid uit het onderzoek naar de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt eind 2012.

Het is voor de verdachten lastig vechten tegen het beeld dat rijst uit afgeluisterde telefoongesprekken en observaties.

De Amsterdammers Cömert E. (39), Willem van H. (61), Johnny de L. (54) en Jimmy S. (27) en Brabander Jan B. (66) hadden voortdurend contact in de periode voordat bij Willem van H. en Jan B. enorme wapenarsenalen werden gevonden.

Het Kantoor
Soms spraken ze in een volgens de recherche 'versluierend' taaltje over auto's, horloges, koelkasten en, vooral, vishengels als ze in afgeluisterde gesprekken jachtgeweren of automatische wapens bedoelden, dan weer noemden ze de wapens gewoon bij naam.

De inmiddels gesloten buurtkroeg Wampie in de Wijttenbachstraat in Amsterdam-Oost heette Het Kantoor, en observatieteams zagen verdachten zich daar inderdaad verzamelen.

Wapens
Johnny de L. en Jimmy S. leken voor de Amsterdamse hoofdverdachten Cömert E. en Willem van H. te chaufferen. Hun auto's reden steeds naar Brabant en België waar Jan B. zijn enorme partijen wapens had opgeslagen.

De rechtbank lepelde vele afgeluisterde gesprekken op waarin afspraken leken te worden gemaakt over het ophalen van wapens. Observatieteams zagen vervolgens bewegingen die bij die gesprekken pasten.

Weken nadat Willem van H. over 'ijzeren buizen' en 'stalen balken' en '10-10' had gesproken, vond de recherche tijdens een heimelijke inkijkoperatie in de box bij zijn woning aan de Wittenburgerkade tien trommelmagazijnen voor kalasjnikovs en tien rechte patroonhouders.

Doorzoekingen
Afgeluisterde gesprekken waarin Johnny de L. en Willem van H. spraken over 'van die lange dingen' en hun de hoop dat Jan B. 'een dekentje' zou hebben om die even 'netjes in te pakken' voordat ze de spullen 'in de badkuip' zouden gooien, lijken te corresponderen met hun rit heen en weer naar het Zuiden en, vooral ook, de uiteindelijke vondst op 16 maart 2015 van een kalasjnikov en een jachtgeweer in een blauwe deken in Willem van H.'s bad.

In zijn slaapkamer lagen zeven jachtgeweren, zowel dubbelloops als enkelloops. Bij een tweede doorzoeking vond de recherche achter een schot boven een dvd-kast nog een pistool, drie geweren en twee doosjes munitie.

In de woningen van zelfverklaard 'verzamelaar' Jan B. in Brabant en België en in een door hem gehuurde loods lag een waar arsenaal aan oorlogstuig. Het ging om liefst 45 revolvers, een machinepistool, acht semiautomatische pistolen, drie hagelgeweren met afgezaagde loop, vijf 'gewone' geweren, twee handgranaten, twee schietpennen plus nog ruim 35 kilo amfetamine.

Zwijgrecht
Waar verdachten over Willem van H. spraken als Die Rooie, De Ouwe, Opa of Vadertje, werd Cömert E. behalve met zijn onderwereldbijnaam Nino aangeduid als De Baas of De Grote, van wie de anderen geld hoopten te krijgen.

De rechtbank hield hem voor dat een veroordeelde voor het leiden van een criminele organisatie drie jaar meer kan krijgen dan de zes jaar cel die al op het lidmaatschap staan. Die opmerking zou hem kunnen verontrusten. Toch herhaalde E. wat hij steeds had gezegd: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht."

Donderdag houdt officier van justitie Maaike van Kampen haar requisitoir met de strafeis tot besluit.

Lees meer over de geschiedenis van deze zaak: De ontmanteling van de bv wapentuig

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden