Rechtbank verwerpt beroep Breivik en wil nieuw rapport

Het Hof van Beroep in Oslo heeft het beroep van Anders Behring Breivik afgewezen en een nieuw psychiatrisch rapport van de Noorse massamoordenaar aangevraagd. Breivik wil geen nieuw psychiatrisch onderzoek nadat een vorig rapport hem strafrechtelijk ontoerekeningsvatbaar verklaarde.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Morgen beslist de verdediging van de extreemrechtse terrorist welke nieuwe stappen - mogelijk het inroepen van het Hooggerechtshof - worden genomen.

In november hadden twee door de rechtbank aangestelde psychiaters geconcludeerd dat Breivik aan paranoïde schizofrenie lijdt en wettelijk gezien 'krankzinnig' is. Die diagnose werd later bevestigd door een panel van psychiaters en psychologen van de Noorse Raad van Forensische Geneeskunde.

Verzet

Andere deskundigen plaatsten echter vraagtekens bij de diagnose en stelden bij Breivik geen spoor van psychose vast. Hierna ontstond een publiek debat in Noorwegen, waarbij met name de nabestaanden van de slachtoffers zich tegen de officiële diagnose verzetten. Zij vroegen zich af hoe iemand die twee aanslagen tot in de kleinste details voorbereidt en jarenlang werkt aan een manifest tegen het multiculturalisme en de 'mosliminvasie' van Europa, als ontoerekeningsvatbaar kan worden gezien.

Breivik zelf ontkent dat hij ontoerekeningsvatbaar is, al komt de diagnose hem strafrechtelijk gezien goed uit. Hij heeft toegegeven de verantwoordelijke te zijn voor de aanslagen van 22 juli 2011 die 77 doden eisten en dreigt daarvoor de maximumstraf te krijgen. Als 'ontoerekeningsvatbaar' persoon zou hij niet in de cel, maar in de psychiatrie belanden. Het proces tegen Breivik begint op 16 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden