Rechtbank stort zich op geschorste, failliete notaris

De rechtbank wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de gangen van de Amsterdamse notaris Bernard Blijleven, die vorig jaar 1,3 miljoen euro van cliënten verloor.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De notaris zegt opgelicht te zijn, maar justitie houdt rekening met de mogelijkheid dat Blijleven zelf een grote rol heeft gespeeld bij de grootste fraude in het notariaat sinds de jaren zeventig.

Het is één van de vreemdste dossiers die hij ooit onder ogen heeft gekregen, zei de voorzitter van de Amsterdamse rechtbank donderdag tijdens de behandeling van de zaak tegen Esselien M. (35). Zij zou Blijleven hebben opgelicht, maar de officier van justitie liet die aanklacht direct vallen: daarvan is hij niet overtuigd.

Geheim agente
Blijleven en M. werkten nauw samen bij zeker drie mislukte vastgoedtransacties in Amsterdam, waarbij de verkopende partijen door Blijleven en M. een fantastisch verhaal kregen voorgeschoteld. M. zou geheim agente zijn, die door de Nederlandse overheid 72 miljoen euro betaald kreeg voor een 'bijzondere gave', waarmee zij codes kon kraken. Met dat geld wilde ze panden kopen.

Vaststaat dat Blijleven tijdens die transacties de wetten van het notarisambt met voeten heeft getreden. Hij toonde nagemaakte bankafschriften en vervalste brieven van de Immigratie en Naturalisatiedienst en stelde M. voor als 'mevrouw Jennifer Satyong.' Met die valse identiteit liet hij haar voorlopige koopcontracten tekenen, terwijl hij de verkopende partij verzekerde dat het geld voor de aankoop tijdig gestort zou worden.

Blijleven wist toen al dat M., of Satyong, bij eerdere transacties niet kon betalen. Verontruste verkopers werden door de notaris keer op keer gerustgesteld. Hij verzekerde hen telkens dat het geld er nu echt bijna was.

Volgens M., een Surinaamse die illegaal in Nederland verblijft, was deze fraude een plan van Blijleven. Zij zegt in opdracht van de notaris te hebben gehandeld, die haar een verblijfsvergunning in het vooruitzicht zou hebben gesteld. Hij zou haar hebben verzekerd dat er niets onwettelijks gebeurde. 'Ik heb rechten gestudeerd, ik weet wat ik doe,' zei Blijleven volgens M. tegen haar. Blijleven zegt echter dat M. het verhaal over de geheime dienst heeft verzonnen, als onderdeel van een oplichting om hem geld te laten overmaken van zijn derdegeldenrekening. Hij stelt dat verhaal te hebben geloofd, ondanks talloze aanwijzingen dat het onmogelijk waar kon zijn.

Minister-president Mark Rutte
Blijleven beroept zich op een dossier vol e-mails, chatgesprekken en sms-berichten met personen die zich voordeden als minister-president Mark Rutte, oud-minister Gerrit Zalm en Tweede Kamerlid en later minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. In die berichten werd Blijleven gevraagd geld voor te schieten. Dat deed hij en zo raakte hij een kleine negen ton aan cliëntgelden kwijt, zegt hij.

M. beweert dat Blijleven die berichten zelf heeft geschreven, om zich in te dekken toen hun samenwerking scheurtjes begon te vertonen. Veel durft M. over die samenwerking niet te zeggen. Haar dochtertje wordt bedreigd, zegt zij. Blijleven werd door de Kamer voor het Notariaat uit het ambt gezet toen het tekort op zijn derdengeldenrekening aan het licht kwam. Hij is failliet verklaard.

Grote vraag blijft waarom Blijleven, die een goedlopende praktijk had, zich op zulk glad ijs begaf. Het OM heeft de beschuldigingen van M. tegen Blijleven in onderzoek. Volgens Blijleven's advocaat Bob Kaarls is zijn cliënt het slachtoffer geworden van een geraffineerde oplichting, waardoor volgens Blijleven zijn 'hersencellen werden overgenomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden