Rechtbank spreekt Mohamed B. vrij van moord op collega in West

De rechtbank ziet sterke aanwijzingen dat Mohamed B. (40) op 25 juni 2012 zijn collega-asbestsaneerder Rémon Boogaard (41) heeft doodgeschoten in Amsterdam-West, maar vindt het bewijs onvoldoende voor een veroordeling en spreekt hem vrij.

Rémon Boogaard werd doodgeschoten bij zijn huis aan de Geuzenkade. Beeld Google Street View
Rémon Boogaard werd doodgeschoten bij zijn huis aan de Geuzenkade.Beeld Google Street View

Aanklager Machiel Woudman had na een moeizaam en langdurig onderzoek vijftien jaar cel geëist tegen B., omdat volgens hem wél vast staat dat het de verdachte was die Boogaard met kogels in hoofd en bovenlichaam dood schoot in het portiek van diens huis aan de Geuzenkade.

De mannen werkten voor een bedrijf dat asbest saneert. Ze kregen ruzie op de dag van de moord. Boogaard zou B. van een trapje hebben geschopt en in elkaar hebben geslagen. Hij zou tijdens de vechtpartij B.'s beschermingsmasker van zijn gezicht hebben getrokken. B. vertrok voortijdig naar huis. Anderhalf uur daarna werd Boogaard doodgeschoten voor zijn woning.

Loopje
Het loopje van B. was belangrijk onderdeel van het bewijs. De vermoede schutter was na de moord twee bewakingscamera's gepasseerd. Zijn werkgever en een collega herkenden op de beelden zijn bijzondere, wat zwierige loopje. Uiteindelijk zag een bewegingsdeskundige tijdens een zogeheten 'ganganalyse' ook een reeks overeenkomsten tussen het loopje van de verdachte op de camerabeelden en het heimelijk gefilmde loopje van B.

Op zijn broek en op de versnellingspook van een door hem gebruikte auto zaten kruitsporen die volgens het Nederlands Forensisch Instituut 'het gevolg kunnen zijn van het afvuren van een vuurwapen', maar zekerheid over de relatie tussen de moord en de deeltjes is er niet.

Zwarte jas
In een afgeluisterd gesprek in het huis van bewaring lijkt B. tijdens het bezoekuur met zijn broer en een vriend te spreken over het wissen van foto's op sociale media waarop hij met een zwarte jas staat. De schutter droeg ook een zwarte jas.

Alle 'sterke aanwijzingen' dat B. de schutter was ten spijt, is de rechtbank het met advocaat Jan-Hein Kuijpers eens dat de vermeende bewijzen onvoldoende zijn om met zekerheid te kunnen stellen dat de verdachte Boogaard heeft doodgeschoten. Raadsman Kuijpers noemt de vrijspraak 'in lijn met de verwachting'.

Het Openbaar Ministerie laat weten 'het vonnis te zullen bestuderen' om te bezien of het in hoger beroep gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden