Rechtbank: rood raam Oude Kerk is ‘gepaste kunstuiting’

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat het rode raam in de Heilig Grafkapel van De Oude Kerk ‘een gepaste kunstuiting’ is, de ingreep in het gebouw ‘niet onevenredig’ en de gevolgen voor de monumentale waarde van de kerk ‘beperkt’ is.

De rechter heeft dinsdag bepaald dat het rood gebrandschilderde raam in de Oude Kerk mag blijven. Beeld Marc Driessen
De rechter heeft dinsdag bepaald dat het rood gebrandschilderde raam in de Oude Kerk mag blijven.Beeld Marc Driessen

De rechtbank deed dinsdag uitspraak in de slepende zaak die de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en Stichting tot Behoud van De Oude Kerk (SBOK) hadden aangespannen tegen het college van burgemeesters en wethouders van Amsterdam. Het college had in het voorjaar van 2018 een vergunning gegeven voor een werk van de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò, die een glas-in-loodraam van de Heilig Grafkapel van De Oude Kerk ‘reversibel’ wilde vervangen.

De rechtbank oordeelt nu dat de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in zijn advies aan de gemeente ‘gemotiveerd heeft onderbouwd hoe het tot een advies is gekomen’. ‘Daarbij zijn de adviezen van Monumenten en Archeologie, de technische aspecten, de gevolgen voor het monument, de beleving zowel interieur als exterieur, de geschiedenis en de functie van het raam betrokken.’

Eind 2018 werden de bezwaren door het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum ook al ongegrond verklaard. Voordat het rode raam werd geplaatst, was in kort geding besloten dat de plaatsing mocht doorgaan.

“Ik hoop dat het nu klaar is,” zegt Oude Kerkdirecteur Jacqueline Grand­jean in een telefonische reactie. “De rechtbank liet weinig ruimte, maar de Vrienden en de Stichting kunnen natuurlijk nog in beroep. Zij zitten er heel emotioneel in, en dat begrijp ik, maar het is wat mij betreft niet de juiste manier om met elkaar naar De Oude Kerk te kijken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden