Rechtbank oordeelt over verhoging huren

De rechtbank in Den Haag velt donderdag een oordeel over het verhogen van de maximale huren in bepaalde regio's. Deze maatregel van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken ging 1 oktober in.

ANP
Actievoerders, eerder dit jaar in Den Haag. De actie ging vooraf aan het debat van de Tweede Kamer met Minister Donner over zijn voornemen om aan alle huurwoningen in Nederland 25 extra Woningwaarderingspunten toe te kennen. © ANP Beeld
Actievoerders, eerder dit jaar in Den Haag. De actie ging vooraf aan het debat van de Tweede Kamer met Minister Donner over zijn voornemen om aan alle huurwoningen in Nederland 25 extra Woningwaarderingspunten toe te kennen. © ANP

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam eisten vorige week tijdens een kort geding dat hij weer van tafel gaat.

Donner heeft besloten dat de verhuurders in tien regio's (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt 15 of 25 punten extra mogen tellen in het woningwaarderingsstelsel. Dit systeem bepaalt hoeveel een verhuurder maximaal voor een woning mag vragen. Door de maatregel kunnen de huurprijzen van sociale huurwoningen tot 123 euro stijgen. Dat geldt overigens niet voor bestaande, maar alleen voor nieuwe huurcontracten.

Door de verhoging moeten verhuurders in gebieden met een gespannen woningmarkt meer mogelijkheden krijgen om te investeren en daardoor moet er dus weer een groter woningaanbod komen. De huurdersverenigingen vrezen echter dat de doorstroming op de woningmarkt afneemt. Bovendien heeft de minister de maatregel genomen zonder de wet te wijzigen, terwijl hij zelf zou hebben gezegd dat dat wel nodig is, zo stellen ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden