Rechtbank: onderzoek naar psyche verdachte moord pizzeriahouder

De rechtbank gelast dat een psycholoog en een psychiater alsnog onderzoek doen naar de geestesvermogens van Cherif A. (41), die wordt verdacht van de moord op Goran Savic, eigenaar van pizzeria La Piccola Baracca aan het Hugo de Grootplein in oktober.

Onderzoek op het Hugo de Grootplein na de schietpartij. Beeld ANP
Onderzoek op het Hugo de Grootplein na de schietpartij.Beeld ANP

Zelf noemt de hevig ontkennende Amsterdammer het ‘de wereld op zijn kop’ dat hij als ‘als onschuldige’ uitgebreid psychisch moet worden onderzocht. Desondanks beloofde A. woensdag op de tweede inleidende zitting in de zaak – die via een videoverbinding verliep – dat hij niettemin vragen zal beantwoorden.

In een eerdere strafzaak vond een onderzoeker A. ‘intimiderend en bedreigend’ overkomen, maar nu belooft hij de rechters in principe zijn medewerking. “Als u van me verlangt dat ik met blokjes ga spelen en rekensommetjes ga doen, doe ik dat voor u. Ik ben een open boek.”

Montenegrijnse crimineel

Justitie is ervan overtuigd dat A. de huurmoordenaar is die de Montenegrijnse crimineel Jovan Durovic in de pizzeria zwaar verwondde en de Servisch-Amsterdamse restauranthouder Savic doodschoot toen die zijn kennis te hulp schoot.

Toen hij nog geen kwartier na het schieten in de vluchtauto werd aangehouden op de Admiraal de Ruijterweg, droeg A. een spijkerbroek met opvallende scheuren op de plekken waar de dader blijkens camerabeelden uit het restaurant scheuren in zijn broek had. Hij droeg bovendien schoenen met felgroen aan de achterkant, net zoals de dader. In de vluchtauto lag ook het moordwapen, met daarop A.’s dna.

Op de jas van slachtoffer Durovic zat A.’s dna op de plekken op zijn rug en oksel waar de dader hem tijdens het gevecht duidelijk had aangeraakt. Restauranteigenaar Goran Savic, bij wie Durovic vaker te gast was, probeerde zijn gast te ontzetten en werd doodgeschoten. Durovic overleefde de schietpartij en verblijft nu in het buitenland.

Bizarre truc

Zelf stelt de emotionele A. dat sprake is van ‘een bizarre truc’ van de daders. Het zou gaan om klanten aan wie hij zijn auto had uitgeleend omdat ze ‘een lulsmoes’ hadden opgehangen dat ze drinken en sigaretten wilden halen. Eén zou zijn kleding hebben aangetrokken om zich als A. te vermommen en hem zo de schuld in de schoenen te schuiven ‘van deze gruwelijke feiten’.

“Voor mij is het de wereld op zijn kop dat ík moet worden onderzocht, als slachtoffer,” herhaalde A. “Ík ben degene bij wie misbruik van vertrouwen is gepleegd, en misbruik van goederen. Mijn leven is verwoest.”

‘Zonde van de tijd en capaciteit’

De rechtbank vindt het ‘toch wel belangrijk meer over A. te weten’ en wil hem daarom laten onderzoeken door zowel een psycholoog als een psychiater. De rechtbankvoorzitter: “U wordt verdacht van een héél ernstig delict en wij hebben onze vraagtekens: wat bent u voor een man? We willen bijvoorbeeld weten hoe uw intelligentieniveau is. Maar dan moet u wel meewerken. Je kan eten voor iemand neerzetten, maar niemand dwingen te eten.”

De officier van justitie ziet weinig belang bij zo’n dubbelrapportage. “Als u meneer schuldig bevindt, is hij iemand die voor geld iemand heeft doodgeschoten. Het lijkt me zonde van de tijd en de capaciteit om deze twee rapportages te laten opmaken.” Ook advocaat Arne Kloosterman vindt het psychische onderzoek niet waardevol.

‘Nog niet voor een miljard!’

A. reageerde als door een wesp gestoken op de aanklaagster, vanuit het Huis van Bewaring in Zaanstad. “Ik ben helemaal overdonderd. Ik, die voor geld iemand van het leven zou beroven!? Werkelijk waar; dit is de wereld op zijn kop! Ik ben ondernemer! Wereldwijd begeleid ik projecten! Dat ik voor geld iemand van het leven zou beroven… Nog niet voor een miljard!”

Aan het eind van de korte zitting moest de rechtbank de videoverbinding verbreken om de verdachte het zwijgen op te leggen. “Mijn ouders nemen het de politie zeer kwalijk dat die een inval...”.

De volgende formele zitting is op 9 juli. Wanneer de zaak inhoudelijk kan worden behandeld, is onbekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden