Rechtbank laat Ierse crimineel Gareth C. vrij

De rechtbank laat de Ierse crimineel Gareth C. (29) vrij, die er van wordt verdacht dat hij op zondagavond 5 februari op het Amsterdamse Rembrandtplein een verkoper van nepdrugs probeerde dood te schieten - waarbij zijn wapen zou hebben geweigerd.

door: Paul Vugts
Gareth C. Beeld .
Gareth C.Beeld .

De rechtbank ziet vooralsnog onvoldoende aanwijzingen dat C. inderdaad meermaals de trekker van zijn pistool heeft overgehaald - en dat het ook geladen was. De verklaring van de dealer dat hij het wapen meermaals hoorde 'klikken' wordt volgens de rechtbank nog onvoldoende ondersteund.

Daarom mag C. zijn proces in vrijheid afwachten. Hij moet 12 juli weer voor de rechtbank komen. Gareth C., die in Ierland als zware crimineel wordt beschouwd en in verband wordt gebracht met de beruchte Kinahan-clan, liep die avond met zijn Ierse vriend Daniel M. (24) en hun Engelse kennissen Michael R. (30) en Neil J. (38) over het Rembrandtplein. Ze waren zwaar beschonken.

Nepdrugs
Rond kwart voor negen 's avonds kregen ze in de Halvemaansteeg nepdrugs aangeboden van de 27-jarige Nigeriaan. Dat mondde uit in een ruzie waarin Gareth C. zijn pistool met geluiddemper trok. Nadat het niet tot schoten was gekomen en de dealer naar de politie was gerend, verderop op het plein, probeerden de vier eerst club Prime binnen te komen. Ze werden geweigerd. In café Smokey, daarnaast, mochten ze wel binnen.

Daar en voor de deur werden ze gearresteerd. 's Nachts vond personeel van Smokey in een vuilnisbak in het damestoilet, onder een stoel en op de grond bij de bar twee pistolen en een vuurwapen in de vorm van een sleutelhanger.

Op camerabeelden is te zien hoe Gareth C., Daniel M. en Michael R. bij de plekken zijn waar de wapens zouden worden gevonden. Gareth C., Daniel M. en Michael R. hebben allemaal bekend dat ze een vuurwapen hadden. (Gareth C. en Michael R. hadden een pistool, Daniel M. de schietsleutelhanger).

De zaken tegen C.'s drie medeverdachten worden dinsdag afgehandeld. Behalve hun bekentenissen over het wapenbezit beroepen ze zich voornamelijk op hun zwijgrecht.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden