Update

Rechtbank gelast nieuw onderzoek naar Breivik

Een rechtbank in Noorwegen heeft opdracht gegeven om een nieuw psychiatrisch onderzoek te verrichten naar massamoordenaar Anders Behring Breivik. Onderzoekers hebben hem eerder ontoerekeningsvatbaar verklaard, een conclusie die tot veel kritiek leidde. Het nieuwe onderzoek wordt verricht door twee Noorse psychiaters.

AP/ANP
Anders Behring Breivik na een hoorzitting in juli vorig jaar. Beeld AFP
Anders Behring Breivik na een hoorzitting in juli vorig jaar.Beeld AFP

Als Breivik ontoerekeningsvatbaar is, kan hij niet worden veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar wordt hij opgenomen in een psychiatrische kliniek. Veel Noren zien Breivik het liefst achter de tralies verdwijnen.

Uit het eerste psychiatrische onderzoek bleek dat Breivik psychotisch was toen hij de aanslagen pleegde. Breivik werd door de openbaar aanklagers omschreven als een paranoïde schizofreen die in een 'droomwereld' leefde. Die conclusie leidde tot veel kritiek van deskundigen. Zij vragen zich af hoe het mogelijk is dat iemand die aan een zware geestesziekte lijdt een goed geplande aanslag kan uitvoeren.

Niets gemerkt
Bovendien hebben medewerkers van de gevangenis waar Breivik wordt vastgehouden niets gemerkt van psychotisch gedrag. Om deze redenen moet er een nieuw onderzoek plaatsvinden, aldus rechter Wenche Elizabeth Arntzen.

Het is onduidelijk of Breivik van zins is mee te werken. Hij liet bij monde van zijn advocaat weten niets te zien in een nieuw onderzoek.

Breivik heeft bekend dat hij op 22 juli vorig jaar een bloedbad heeft aangericht in Oslo en op het eiland Utøya. Bij de aanvallen vonden 77 mensen de dood.

Het proces tegen Breivik begint op 16 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden