Rechtbank beëindigt gijzeling Inchomar B.

De rechtbank heeft de gijzeling van de Amsterdamse crimineel Inchomar B. (29) na ruim twee maanden beëindigd. Ze acht het niet nuttig hem langer vast te houden nu hij toch blijft weigeren als getuige te zeggen wie een aanslag op hem pleegde(n).

De politie onderzoekt het plaats delict op de Antwerpenbaan, waar Inchomar B. werd neergeschoten. Beeld politie.nl
De politie onderzoekt het plaats delict op de Antwerpenbaan, waar Inchomar B. werd neergeschoten.Beeld politie.nl

Officier van justitie Sabine Tammes is in appèl gegaan, omdat de getuigenis van B. volgens haar de sleutel is tot oplossing van de liquidatiepoging. Hij heeft bevestigd dat hij weet wie hem wilde(n) doden.

Tammes ziet in gijzeling het enige middel hem tot spreken te bewegen.
B. werd 16 augustus vorig jaar met twee salvo's neergeschoten op de Antwerpenbaan in Nieuw-West, bij een afspraak met de schutter(s). Hij overleefde de aanslag met geluk.

Zijn advocaat, Patrick Rombouts, en hij vinden dat hem als getuige het verschoningsrecht toekomt omdat B. zichzelf zou kunnen belasten door te zeggen met wie hij had afgesproken. Die afspraak hield immers mogelijk verband met een misdrijf.

Martha
Inchomar B. speelt volgens justitie een rol in de onderwereldvete die een hele reeks Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost. Zo zou hij met de inmiddels geliquideerde Gwenette Martha en twee anderen van plan zijn geweest een hoofdrolspeler uit het rivaliserende kamp dood te schieten. Ze werden in oktober 2012 opgepakt op de Dam. B. is nu weer in voorarrest genomen voor die zaak, dus zit nog wel vast.

Het hof behandelt woensdag het hoger beroep dat justitie heeft aangespannen tegen beëindiging van de gijzeling. Als het hof de beslissing in stand laat, moet Tammes beslissen of het nog zin heeft het onderzoek naar de liquidatiepoging door te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden