Recht op ruggenprik

DEN HAAG - Iedere vrouw heeft straks recht op een verdovende ruggenprik tijdens de bevalling, binnen een uur nadat ze daarom heeft gevraagd.Dat staat in de conceptrichtlijn 'Pijnbehandeling tijdens de bevalling', die naar verwachting medio dit jaar van kracht wordt.

De richtlijn moet ervoor zorgen dat ziekenhuizen een uniform beleid rond pijnstilling voeren. Nu is in de helft ervan pijnbestrijding in het weekeind en 's nachts niet mogelijk omdat er dan geen anesthesist is. Vrouwen zijn voor een 'pijnloze' bevalling dus afhankelijk van het tijdstip van geboorte of het ziekenhuis waarin zij bevallen.

Volgens de anesthesisten en gynaecologen die de richtlijn hebben opgesteld, staat vast dat baringspijn 'één van de ergste pijnvormen is die er bestaat'. Acht op de tien vrouwen omschrijven deze pijn als 'ernstig tot ondraaglijk'. Volgens de opstellers wordt baringspijn door verloskundige begeleiders echter systematisch onderschat. 'Pijnbehandeling is geen luxe, gunst of punt van discussie, maar noodzakelijke zorg,' schrijven ze. In alle andere westerse landen is pijnstilling vanzelfsprekend. De ruggenprik is het veiligste en meest effectieve middel.

Langdurige baringspijn kan schadelijke gevolgen hebben, zoals verminderde bloedtoevoer naar de baarmoeder en hyperventilatie. Volgens de commissie is er geen enkel bewijs dat de pijn een betere moeder-kindbinding geeft, zoals wel wordt gedacht. Integendeel, na een pijnlijke bevalling blijkt het moeders meer moeite te kosten zich aan hun kind te hechten.

Nadelen van de ruggenprik zijn een verhoogd risico op koorts bij de moeder, plotselinge bloeddrukdaling, een langdurige bevalling en een grotere kans op een kunstverlossing (vacuümpomp).

Voor ziekenhuizen waar nu al 24 uur per dag pijnbestrijding wordt aangeboden: www.kindenziekenhuis.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden