Rechercheur K. is 'De Pet'

AMSTERDAM - De vijftigjarige rechercheur van de nationale recherche Sjaak K., in januari aangehouden wegens corruptie, is volgens justitie 'De Pet': het hoge contact bij politie en justitie dat de Holleeder-groep de afgelopen jaren van geheime informatie voorzag.

Dat blijkt uit justitiestukken in de zogeheten Vancouver-zaak, het onderzoek van de Amsterdamse recherche naar lekken naar zware criminelen.

Bekend was al dat K. in oktober vorig jaar informatie zou hebben gelekt over de invallen bij de Hells Angels. Uit het Vancouver-dossier blijkt dat ook lijnen liepen van K. naar de Holleeder-organisatie.

K. droeg volgens justitie de informatie (processen-verbaal, delen van dossiers) steeds over aan ex-rechercheur Hans van E., begin jaren negentig ontslagen wegens hasjhandel. Van E. sluisde de informatie weer door naar criminelen.

Op 1 juni vorig jaar fotografeerde een observatieteam van de recherche bijvoorbeeld een ontmoeting van Hans van E. in Amsterdam-Noord met Dino Soerel, vertrouweling van Willem Holleeder.

Meteen na die ontmoeting reed Soerel naar het centrum, waar hij een ontmoeting met Holleeder had bij het Scheepvaartmuseum. Ze praatten kort en gingen uiteen.

Sjaak K. en Hans van E. maakten zich ook grote zorgen dat er een onderzoek naar Holleeder liep, zo maakt justitie op uit een afgeluisterd telefoongesprek. Nadat vorig jaar zomer een inval bij Soerel was gedaan, vreesden de twee dat door henzelf gelekte informatie zou worden gevonden. Ze werden er 'helemaal beroerd' van, er dreigde 'een drama'.

Daarbij beklaagde Van E. zich er ook over dat de Holleeder-groep, in casu Soerel, hem zo slecht betaalde.

De geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft, bleek onlangs, al in 2003 tegen de politie verklaard dat Holleeder een hoog corrupt contact had, bijgenaamd De Pet, die informatie over lopende onderzoeken lekte. De Pet was oorspronkelijk een corrupt contact van Mink Kok, zei Endstra, dat later aan Soerel/Holleeder werd overgedragen.

Die lezing wordt in het Vancouver-dossier deels bevestigd. Kok heeft in een afgeluisterd gesprek met zijn vriendin gezegd dat hij van die overdracht spijt had: Holleeder en Soerel hadden zich inmiddels tegen hem gekeerd.

Sjaak K. zou midden jaren negentig door Hans van E. zijn benaderd als informant van de criminelen Jan Femer en Mink Kok. De man bekleedde een cruciale positie: hij was betrokken bij alle grote onderzoeken naar zware criminaliteit.

K. maakte ook deel uit van het rechercheteam dat in 2000 een 'inkijkoperatie' deed in Endstra's kantoor op de Apollolaan. Achteraf bleek dat Endstra daarvan van tevoren op de hoogte was; de operatie werd zelfs gefilmd met camera's die Holleeder had laten installeren. Justitie vermoedt nu dat K. via Hans van E. Holleeder heeft getipt. (BART MIDDELBURG en PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden