Rechercheteams schietpartij Staatsliedenbuurt geëerd

De rechercheteams die het enorme onderzoek deden naar de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt, zijn gisteren gelauwerd.

Politie onderzoekt een auto in de Schaepmanstraat in de Staatsliedenbuurt. Beeld anp

Het heette 13Ebetsu en het was in álles enorm: het onderzoek van de recherche naar de oorlogstaferelen waarbij 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt twee jonge Amsterdamse criminelen waren vermoord, een derde ternauwernood was ontsnapt en twee motoragenten met automatische wapens waren beschoten door vluchtende daders.

Neem alleen al het aantal 'plaatsen delict'. Niet één of twee, maar tien plekken waren onderzoeksterrein. De plek waar schutters voor het eerst het vuur openden; die waar Youssef Lkhorf werd vermoord; die waar Saïd el Yazidi werd afgemaakt. De plek waar de agenten aan de dood ontsnapten. De plekken waar de vluchtauto's werden gevonden. Enzovoorts.

Waardering
Uiteindelijk joeg één rechercheteam vooral op de schutters en stortte een tweede zich op een ongekend aantal getuigen. Op piekdagen waren (veel) meer dan honderd man bij onderzoeken betrokken, op de langere termijn tussen de dertig en de vijftig.

Nadat de rechtbank de ongewone stap had gezet de recherche en de aanklagers te complimenteren in het vonnis waarin ze de hoofdverdachten levenslang gaven, waren beide teams gisteren met smoezen naar een bureau gelokt waar ze op voordracht van hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg werden gelauwerd.

Leider Bob Schagen van het team dat de schutters in eerste instantie achterna zat: 'Ik dacht dat we moesten komen spreken over omgangsvormen of zo, maar het bleek te gaan om deze blijk van waardering waarop we erg trots zijn.'

Tot op het bot gemotiveerd
Wat het onderzoek voor de toch zeer ervaren Schagen bijzonder maakte? 'Dit was zó'n enorme zaak waarin we tot diep in de nacht op vooral Adil A. hebben gejaagd. We hadden 's nachts al eens met tig man klaargestaan om hem te pakken. Dat werd afgeblazen. Kort daarop konden we die gozer alsnog aanhouden nadat we midden in de nacht zijn gsm hadden achterhaald. Dat werd een achtervolging waarna hij is neergeschoten.'

Schagen deelt de eer graag met de sporenzoekers. 'Die worden altijd vergeten, maar ook nu bleek dat de tactische rechercheurs niets kunnen zonder de technische.'

Jurgen Bakker leidde het team dat de zaak tot een einde bracht, tot aan de processen in de bunker in Osdorp én in Tanger, Marokko, waarheen Hamza B. was gevlucht (die er twintig jaar kreeg). 'We moesten gigantisch opschalen door die enorme geweldsexplosie en die tien plaatsen delict. Dat collega's waren beschoten, zorgde er temeer voor dat we tot op het bot waren gemotiveerd,' zegt Bakker. 'Zelf ben ik twintig keer naar Tanger geweest voor dat proces. Dat we bovenop de complimenten van rechtbank en justitie intern deze waardering krijgen, is een mooi gebaar.'

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden