Recept: Zeebaars in zoutkorst

Hoofdgerecht, 4 personen

Een mooie manier om te presenteren deze vis in zoutkorst. De vis gaart in zijn eigen vocht gaar en laat zijn aroma's pas vrij wanneer de kort opengebroken wordt. Vergeet niet de visman te vragen de vis te 'schubben'. Overigens het velletje van de vis wordt bij deze bereiding meestal niet gegeten. De vis smaak aromatisch en niet zout.

Ingrediënten
1 zeebaars van ca. 1,25 - 1,5 kg
enkele takjes tijm
4 (grote) eiwitten
ca. 1 kg zeezout
4 eetlepels olijfolie
1 citroen of limoen

Bereidingswijze

Vraag de visman de schubben te verwijderen. Knip eventueel zelf de vinnen met een keukenschaar af.

Verhit de oven voor op 225 °C.

Spoel de vis af onder de stromende kraan en dep droog. Leg de takjes tijm in de buikholte van de vis.

Klop de eiwitten stevig met de mixer of garde. Meng met het zout.

Neem een (platte) ovenschaal die groot genoeg is voor de hele vis en schep hierop een deel van het eiwit/zout mengsel. Leg hierop de vis en dek af met de rest van het eiwit/zoutmengsel.

De vis moet helemaal rondom bedekt zijn. Plaats het geheel in het midden van de oven en bak ongeveer 35 minuten.

Zet de vis op tafel en breek met een flinke tik de zoutkort. Breek de korst open en verdeel de vis over de borden.

Serveer met partjes citroen of limoen. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden