Recept: Waterkersstamppotje met zalm

Hoofdgerecht, 4 personen

Van oudsher wordt in de Britse graafschappen Hampshire, Wiltshire and Dorset waterkers geteeld. Inmiddels wordt waterkers ook hier en in Vlaanderen gekweekt.
De peperige blaadjes worden vaak verwerkt tot sauzen of soep, maar ook gegeten als salade met bijvoorbeeld sinaasappel. De blaadjes zijn dominant van smaak en hebben een goede werking op de inwendige reiniging.
Om die reden worden ze vaak bij detox (ontgiftings)diëten gebruikt. Ze bevatten bovendien veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6

Ingrediënten

1 kg aardappels
2 zakjes (a 75 g) waterkers
flinke scheut melk
klontje boter
4 stukken zalmfilet
zout, peper
olijfolie

Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels gaar in licht gezouten water. Was de waterkers en hak of snijd de blaadjes grof. Bestrooi de stukken zalm met zout en peper. Verhit wat olie in een koekenpan met dikke bodem en bak hierin de zalm in ca. 12 minuten 'gaar'.

Giet intussen de aardappels af. Laat ze kort droogstomen en stamp ze dan fijn en meng met melk en boter tot een gladde puree.

Meng de waterkers door de puree. Verdeel het stamppotje over 4 borden en leg op elke portie een stuk zalm. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden