Recept: Roquefort-notenkoekjes

Foto Jungleboy Beeld
Foto Jungleboy

Snack, ca. 500 g

Zelf kaaskoekjes maken is veel makkelijker dan vaak wordt gedacht. Bovendien smaken zelfgebakken kaaskoekjes véél lekkerder dan die uit de supermarkt. Roquefort mag alleen maar Roquefort heten als de kaas uit de omgeving van het Franse plaatsje Roquefort sur Soulzon in de 'Midi Pyrénées' komt.

De kaas wordt gemaakt door aan verwarmde schapenmelk een schimmelsoort toe te voegen, waarna de stremming in grote vaten plaatsvindt. Hierna wordt de wrongel in vormen geperst. Na 10 dagen begint de rijping, die duurt enkele maanden. Deze rijping vindt in de beroemde lokale grotten plaats, die over een lengte van zo'n twee kilometer zo'n miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

Ingrediënten
150 g bloem
100 g zoute boter
mespunt zout
2 (kleine) eieren
80 g Roquefort
50 g geraspte kaas
40 g walnoten

Bereiding
Verwarm de oven voor op ca. 200 °C. Kneed bloem, boter en zout tot een kruimelig geheel. Meng er twee eieren één voor één doorheen en kneed tot een soepel deeg. Meng hier de geraspte kaas door. Verbrokkel de roquefort en walnoten boven het deeg en kneed het mengsel.

Bekleed een ovenbakplaat met een vel bakpapier. Vorm balletjes van het deeg en druk deze plat (met de vingertoppen of met de tanden van een vork). Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes gaar in ongeveer 10 minuten. Laat ze kort op de bakplaat uitdampen en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen. Bewaar de koekjes in een goed afsluitbaar blik. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Bron foto: Jungleboy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden