Recept: Paddenstoelen uit de wok

Hoofdgerecht, 4 personen
Paddenstoelen bevatten naast veel eiwitten ook de nodige vitaminen en mineralen en passen daarom goed in een vlees- of visloos menu. Gebruik paddestoelen eigenlijk bij voorkeur op de dag van aankoop en als ze toch bewaard moeten worden, leg ze dan in de groentela van de koelkast en liever niet in plastic. Dat verstikt ze namelijk, waardoor ze gaan smetten.

Ingrediënten
150 g shii-take
200 g oesterzwammen
200 g (kastanje)champignons
1 reuzenchampignon
1 bosje lente-uitjes
1 grote teen knoflook
1 rode peper
75 g cashewnoten
3-4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepel sojasaus
1 eetlepel oestersaus
2-3 eetlepels sherry
koriander of peterselie

Bereidingswijze
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze eventueel in stukken of repen. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in schuine stukjes. Pel de knoflook en hak de teen grof. Halveer de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in zo dun mogelijke reepjes.

Verhit de wok en laat al omscheppend de cashewnoten kleuren. Laat ze op keukenpapier uitdampen. Veeg de wok schoon, verhit de pan tot heet en schenk dan de helft van de olie in de pan.

Voeg eerst de stukjes ui toe, roer 30 seconden en voeg dan de knoflook en peper toe. Schep snel om en om en voeg de rest van de olie toe. Voeg al omscheppend kastanjechampignons, repen reuzenchampignon, oesterzwammen en shii-take toe. Roerbak ongeveer 2 à 3 minuten.

Schenk soja-, oestersaus en sherry in de pan en laat alles al roerend nogmaals 2 minuten pruttelen. Bestrooi met de cashewnoten en fijngehakte koriander of peterselie. Lekker met noedels en een stevige groene groente als bimi of broccoli. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden