Recept: Nasi Koening

Bijgerecht, 4 personen

Nasi koening (ook wel nasi kuning) is gele gekruide rijst. In veel ritualen in het verre Oosten werd een schaal gele rijst in het midden geplaatst, als gouden offer voor de goden.. Overigens bestaat er sinds een aantal jaren ook een 'gele of gouden' rijstkorrel die door middel van genetische manipulatie die kleur heeft gekregen. De rijst is zo geteeld dat er beta-caroteen wordt aangemaakt in de korrel. Een project met als bedoeling de rijst te verspreiden in die gebieden waar een gebrek aan vitamine A heerste, maar dat op nogal op veel weerstand van o.a. Greenpeace is komen te staan.

Ingrediënten
300 g langkorrelrijst
2 sjalotten
scheutje zonnebloemolie
2 theelepels koenjit (geelwortel of kurkuma)
2 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
1 theelepel djinten (gemalen komijn)
mespunt kruidnagelpoeder
4 dl kokosmelk
ca. 1,5 dl bouillon
2 blaadjes djeroek poeroet (citroenblad)
1 kaneelstokje

Bereidingswijze
Week de rijstkorrels een uur in water. Laat de rijst uitlekken. Pel en snipper de sjalotten.

Fruit de snippers kort aan in de olie. Voeg rijst en specerijen toe en roerbak alles al omscheppend ca. 2 minuten. Voeg kokosmelk en bouillon toe en breng aan de kook. Voeg kaneel en djeroek poeroet-blaadjes toe en draai het vuur laag. Leg een deksel op de pan en kook de rijst verder gaar in ca. 10 minuten. Lekker met het kipgerecht (Kip met cashewnoten) van morgen.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden