Recept: Meloensoep, hartig en zoet

Amuse en nagerecht 4-6 personen

Het leukste van reizen is niet zozeer de nieuwe omgeving of het weer, maar de ontdekking ván en ontmoeting mét mensen, andere gebruiken, cultuur, nieuwe ingrediënten enz.. Ik raak altijd opnieuw geïnspireerd en probeer smaken van verrassende gerechten te achterhalen en terug te halen wanneer ik weer thuis ben. De Charentaismeloen (of Cantaloup) is afkomstig uit de Franse streek Charentes, waar deze sappige suikermeloen veelvuldig wordt verwerkt in allerlei gerechten. En omdat Cognac in datzelfde gebied ligt is het niet vreemd dat de drank die zijn naam aan deze stad dankt, ook in gerechten met meloen gecombineerd wordt. Onderstaand een 'hartige' amuse en een nagerecht met dezelfde meloen.

Amuse:
Ca. 1/4 Charentais meloen
2 eetlepel fond of sterke bouillon
1 eetlepel witte wijn
1 theelepel vissaus
2 druppels sesamolie

Pureer het vruchtvlees van het stuk meloen met de fond (of bouillon), de witte wijn, vissaus en sesamolie. Verdeel over kleine borrel- of amuseglaasjes en zet in de koelkast om door en door koud te worden.

Meloensoep:
3/4 Charentaismeloen
1 dl appel of (wit) druivensap
2 eetlepels basterdsuiker
scheutje cognac

Snijd het vruchtvlees in stukken en pureer met appel- of druivensap en basterdsuiker. Breng op smaak met een scheutje cognac. Laat in de koelkast door en door koud worden.
Lekker met frêle frambozen, een bol roomijs of sorbetijs, zó met muntblaadjes enz. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden