Recept: Maaltijdpannenkoek met spek

Hoofdgerecht, 4 personen

Een ouderwets stevige pannenkoek met gist én aardappel. Serveer hierbij een gemengde grote salade. Vervang voor een vegetarische variant het spek door plakjes kaas. Verwarm de oven voor op een temperatuur tussen 50-100 °C en houd hierin de gebakken pannenkoeken warm terwijl de andere gebakken worden.

Ingrediënten
1 zakje gist
1/2 theelepel suiker
5 dl lauwe melk
250 g bloem
1 ei
zout
4 kleine of 2 grote voorgekookte aardappels
ca. 150 g gerookt ontbijtspek
bieslook

Bereidingswijze
Strooi de inhoud van het zakje gist in een kopje, voeg de suiker toe en een deel van de melk. Laat dit staan tot zich belletjes vormen.

Zeef de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Schenk het gistmengsel hierbij en roer voorzichtig tot een dik glad beslag met de rest van de melk en wat zout. Meng aansluitend enkele minuten krachtig door.

Dek de kom af met plasticfolie en zet op een warme plek om ongeveer een uurtje te rijzen.

Snijd de aardappels in plakken. Schep het pannenkoekenbeslag door.

Verhit een grote koekenpan en bak hierin een kwart van de plakjes spek uit. Voeg een vierde deel van de aardappelplakjes en evt. wat extra boter toe en bak ze goudkleurig.

Schenk hierover een kwart van het beslag uit en schud de pan heen en weer en bak de pannenkoek mooi bruin aan de onderkant en keer hem. Bak ook deze kant goudbruin. Bestrooi met bieslook.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden