Recept: Kweeperencompote

Foto Geertr Beeld
Foto Geertr

Bijgerecht

Het seizoen van de kweepeer loopt van oktober tot eind januari. De vrucht, die er in vele soorten is en qua uiterlijk kan variëren van peer- tot appelvormig is niet overal even makkelijk verkrijgbaar. De betere groentewinkel, maar ook veel Turkse of Marokkaanse winkels verkopen de vrucht gelukkig wel.

Schil kweeperen niet, ze geven veel smaak af en geven de compote 'body'! Kweeperencompote is erg lekker bij kaas als nagerecht. Kweepeer geleert ook heel goed. Ga voor een gelei als volgt te werk: Veeg kweeperen met een doek goed schoon. Snijd de vruchten in stukken (voorzichtig, geen pitten doorsnijden) en doe ze in een pan met een laagje water.

Ingrediënten
3 kweeperen
stukje verse gemberwortel
75 g basterdsuiker
1/2 theelepel ketoembar
3 dl water
witte (balsamico)azijn

Bereiding
Wrijf de kweeperen schoon, snijd ze in vieren (zijn erg hard) en schil ze. Bewaar schillen en pitten en bind ze in een doekje. Doe de stukken kweepeer in een pan. Schil en rasp de gemberwortel boven de pan. Voeg basterdsuiker , ketoembar en water toe en leg het 'zakje' met schillen en pitten op de stukken kweepeer.

Breng aan de kook. Houd de vruchten op matig vuur net zo lang aan de kook tot de kweeperen zacht zijn en bijna uit elkaar vallen (kan van 45 minuten tot 2uur variëren, afhankelijk van de soort). Neem van het fornuis af, dek af en laat een nacht staan. Schep de volgende dag de vruchten uit het sap. Giet het sap door een zeef met een laag kaasdoek.

Meet de hoeveelheid sap af en voeg suiker toe. Reken voor 1 liter kweepeersap op 400-500 gram geleisuiker. Kook kort in tot een dikke gelei en doe direct in schone potten.

Kook op niet te hoog vuur gaar en zacht. Verwijder het zakje met schillen en pitten en breng de compote op smaak met azijn. Laat afkoelen. Pureer voor een iets gladder resultaat de massa eventueel kort met een staafmixer. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Bron foto: Geertr

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden