Recept: Knolselderij soep met fuji appels

Voorgerecht, zes personen
Fuji appels zijn zo'n jaar of zeventig geleden ontstaan in Japan door kruising met onder andere de Red Delicious. Het duurde echter nog een jaar of twintig voor ze op de markt kwamen, eerst lokaal en een jaar of twintig later in de States. Bij ons is de appel nog niet zo heel lang verkrijgbaar, eerst in speciaalwinkels maar gelukkig ook in toenemende mate in de supermarkt. Omdat de appel kwetsbaar is, zit er vaak een 'netje' om de vrucht. De appels zijn vrij zoet van smaak, stevig en toch zacht en hebben een blozende roze schil die vol anti-oxidanten zit.

Ingrediënten
1 knolselderij
50 g boter
1 grote ui
2 fuji appels
3 tenen knoflook
5 dl witte wijn
1 liter kippen bouillon
2,5 dl slagroom
enkele takjes selderij
Zeezout en versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gehakte platte peterselie

Bereiding
Schil de knolselderij, snijd hem in stukken en vervolgens in blokjes. Pel en snipper de ui. Snijd de appels in vieren. Schil de parten, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Pel de tenen knoflook.

Smelt in een (soep)pan de helft van de boter. Fruit de uisnippers hierin ca. 3 minuten, maar laat de snippers niet kleuren. Voeg dan blokjes selderij en appel toe en fruit ca. 1 minuut. Pers de tenen knoflook hierboven uit en fruit 30 seconden mee. Schenk de wijn in de pan en laat tot de helft inkoken. Voeg dan de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Schenk de helft van de room toe en laat het geheel ongeveer een uurtje zachtjes koken. Neem de blaadjes van de takjes selderij.

Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg de selderijblaadjes en de rest van de room toe en pureer opnieuw. Wrijf de soep eventueel door een fijne zeef. Voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep kort. Bestrooi voor het serveren met de peterselie. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden