Recept: Gestoomde broccoli met zalm

4 personen, hoofdgerecht

Een slank gerecht dat met noedels of met rijst geserveerd kan worden. Sesam komt oorspronkelijk uit Afrika en niet uit het Verre Oosten zoals nogal eens gedacht wordt.

Naast sesamolie wordt er uit sesamzaad ook tahini (sesampasta) gemaakt dat vooral in de Arabische keuken veel gebruikt wordt.

Ingrediënten
ca. 750 g broccoli
1 el sesamzaadjes
4 zalmfilets
scheutje zonnebloemolie
3 el Japanse sojasaus
1 el citroen sap
1 tl honing
2 el sherry

Bereidingswijze
Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in roosjes. Schik de roosjes in een inzetstuk voor stomen.

Breng ruim water in de onderste pan aan de kook, draai het vuur laag en plaats het inzetstuk met de broccoli hierop en stoom de roosjes gaar in ca. 5-7 min. Rooster de sesamzaadjes goudkleurig in een droge koekenpan.

Bak de zalm in weinig olie in enkele minuten mooi krokant aan de buitenkant en niet te gaar aan de binnenkant.

Neem zalm uit de pan, schenk de olie weg en blus de bodem met een klein scheutje water, de sojasaus, het citroensap, de honing en de sherry.

Verhit kort en leg de zalm in de saus. Laat de zalm hierin 1 min doorwarmen.

Verdeel de sesamzaadjes over de gestoomde broccoli en geef de zalm hierbij.

Bedruppel de broccoli eventueel met enkele druppels sesamolie.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden