Recept: Engelse kerstcake

Foto Storem

Gebak, doorsnede ca. 23 cm

Er bestaan enorm veel kerstcake recepten maar onderstaand recept is een afgeleid recept van de Britse in Frankrijk wonende schrijfster Mary Cadogan, en is 'fool-proof'. Zij noemt het haar simmer & stir recept.

Garneer met bijvoorbeeld amandelen, of gedroogd fruit en noten en bestrijk met (gezeefde en verwarmde) abrikozenjam. Of garneer met marsepein (eerst bestrijken met abrikozenjam). De kerstcake kan ook als een sneeuwlandschap gegarneerd worden met een laag eiwitglazuur.

Ingrediënten
175 g boter
200 g bruine basterdsuiker
750 g gedroogde vruchten (rozijnen, krenten, geglaceerde kersen, abrikozen, dadels enz.)
1 sinaasappel
1 dl brandy
85 g pecannoten
85 g gemalen amandelen
200 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel allspice
1 theelepel speculaaskruiden
1 theelepel kaneel

Bereiding
Doe boter, basterdsuiker en gedroogde vruchten (eventueel klein gesneden), het sap en de geraspte schil van de sinaasappel en de brandy in een pan en breng al roerend aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat al roerend ca. 10 minuten pruttelen. Neem de pan van het fornuis en laat 30 minuten afkoelen.

Verwarm intussen de oven voor op 150° C en bekleed een vorm (doorsnede 23 cm) met bakpapier. Hak de noten eventueel grof. Roer de noten, eieren en gemalen amandelen door het vruchtenmengsel. Zeef bloem en bakpoeder met de specerijen boven de pan en meng zorgvuldig tot een egale massa.

Lepel het beslag in de vorm en druk licht aan met de achterkant van een metalen lepel. Bak de cake 45 minuten. Draai de thermostaat dan ietsje lager (140°C) en bak nogmaals 1 uur - 1 1/4 uur tot de cake stevig aanvoelt en gaar is. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de cake te donker dreigt te worden. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

Prik eventueel met een breinaald in de cake en druppel er extra brandy over (elke week zolang de cake bewaard wordt ca. 3 eetlepels). Bewaar in aluminiumfolie en decoreer voor het serveren. (JANNY VAN DER HEIJDEN)

Bron foto: Storem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden