Recept: Eendenborstfilet met vijgen-portsaus

4 personen

Bak eendenborst altijd eerst op de velkant, zodat deze lekker knapperig wordt en het vet voor een deel 'wegloopt'. Zijn de borsten overigens erg groot, neem er dan eventueel 3 en snijd ze na het bakken in repen en verdeel dit in vier porties en garneer met de saus en vijgen.

Ingrediënten

6 vijgen
2 dl rode port
4 eendenborstfilets
zout, peper
ca. 1 dl wildfond (pot)
Schil 2 vijgen en snijd ze in vieren. Marineer de stukken vijg minimaal een half uur in de port.

Bereidingswijze

Kruid het vlees met zout en peper. Verhit een koekenpan met dikke bodem goed heet voor. Leg de stukken eendenborst hierin met de vetkant naar beneden en bak mooi goudbruin.

Keer het vlees om en bak de andere kant kort. Neem de borstfilets uit de pan en schenk het uitgelopen vet uit de pan.

Blus de koekenpan met de fond en de port met gemarineerde vijgen en breng aan de kook. Roer met een houten lepel de aanbaksels los en laat de saus kort inkoken.

Dek de stukken eend af met folie om ze warm te houden.

Snijd de overige vijgen van bovenaf kruislings in tot bijna onderaan. Duw ze enigszins uiteen. Warm de eendenborst kort door in de saus en serveer de eendenborst met de saus en de ingesneden vijgen.

Maak de saus eventueel voor een 'extra zoetje' af, door er een lepel rode bessengelei in te laten smelten vóór de stukken filet in de saus worden doorgewarmd.(JANNY VAN DER HEIJDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden